latinica  ћирилица
15/01/2021 |  08:54 ⇒ 09:00 | Аутор: АТВ

Како је Станивуковић нашао замјене за начелнике одјељења?

Једни разријешени, други нису именовани, али се зато градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић потрудио да "прогура" своје рјешење којим је именовао замјене за начелнике одјељења у Градској управи, преноси АТВ, а пише БЛ Портал.
Скупштна града Бањалука (Фото: facebook.com/gubanjaluka) - Фото: Facebook
Скупштна града Бањалука (Фото: facebook.com/gubanjaluka)Фото: Facebook

Његовом одлуком потпис на све што је у надлежности одјељења Градске управе ставља 13 људи којима је за то дао овлашћење.

Такав потез, који до данас није предочен јавности, услиједио је након што је прије десет дана Скупштина града разријешила досадашње начелнике одјељења, али вршиоци дужности који ће их замијенити нису именовани.

Именовање в.д. начелника повучено је са сједнице Скупштине управо на захтјев градоначелника Станивуковића који је замолио одборнике да сачекају нову систематизацију након чега ће предложити нова, начелничка имена, преноси АТВ, а пише БЛ Портал.

Међутим, одмах након конститутивне сједнице Скупштине осванула је његова изјава да као градоначелник може овластити "одређену особу из сваког одјељења да управља тим одјељењима у транзиционом периоду".

Како је остало нејасно на основу ког закона или прописа је донио такву одлуку, то питање БЛ Портал је упутио на адресу Градске управе. Одговор нису добили, као ни имена 13 људи који су у одјељењима овлашћени да потписују акте из надлежности одјељења, што је, по закону, посао начелника.

Правници увјеравају да упориште за овакав потез Станивуковић није могао да пронађе у Закону о локалној самоуправи који не познаје такво рјешење.

Наиме, Закон само јасно прописује да градоначелник предлаже, а да је Скупштина сваке локалне заједнице та која именује начелнике одјељења или вршиоце дужности.

Ко су овлашћени у градским одјељењима

Како БЛ портал незванично сазнаје, а преноси АТВ на списку лица које је градоначелник овластио да потписују акте као да су начелници одјељења, а који се појавио и на друштвеним мрежама, налазе се Лјубиша Сладојевић, у Одјељењу за општу управу, Јасна Савић у Одјељењу за привреду, Вук Вишекруна у Одјељењу за просторно уређење, Славко Давидовић у Одјељењу за саобраћај и путеве, Дубравко Горановић у Одјељењу за локални економски развој и стратешко планирање, Синиша Штрбац у Одјељењу комуналне полиције, Горан Мишић у Одјељењу за инспекцијске послове, Невена Благојевић Подрић у Одјељењу за културу, туризам и социјалну политику, Данијела Кајкут у Одјељењу за здравство, омладину и спорт, Невена Шљивић Бабић у Одјељењу за комуналне послове.

На списку је и Божана Шљивар, бивша начелница Одјељења за финансије, сада са овлашћењем у истом ресору. Шљивар по свом искуству и јесте логичан избор, али је мимо спорне процедуре за давање овлашћења спорна чињеница да је она, како незванично сазнајемо, именована и за савјетницу градоначелника.

Закон је и ту јасан – лица која обављају послове у кабинету градоначелника не могу обављати и послове у Градској управи. Међутим, и наше питање о њеном ангажману остало је још без одговора из Градске управе.

Како АТВ преноси, а пише БЛ Портал, интересантно је и да је у Одјељењу за борачко-инвалидску заштиту главно овлашћење добио Горан Шљивар, иначе супруг Божане Шљивар.

У Служби за заједничке послове главна овлашћена је правница Сања Букара која је, истовремено, и чланица новоформираног Тима за ревизију.