latinica  ћирилица
15/01/2021 |  09:07 ⇒ 09:10 | Аутор: РТРС

"Удружење жена Србац" чувари традиције и ручних радова (ВИДЕО)

Велика жеља и потреба жена из Српца да своје рукотворине покажу широј јавности,учинила је да заједничким снагама у марту 2020.године оснују "Удружење жена Србац". Данас имају 60 чланица које се баве различитим врстама ручних радова, почев од украшавања ентеријера па до израде разноврсних уникатних предмета и још много тога. Чување традиције, спој модерног и традиционалног, побољшање улоге жене у породици и друштву главни су циљеви овог удружења.
Жене Србац - Фото: РТРС
Жене СрбацФото: РТРС

Зимнице по рецептима мајки и бака, домаћи сокови и разне делиције, лутке од природних материјала, предмети украшени декупаж техником, слике рађене пеглом и воштаним бојама,везови, плетене чарапе и прслуци само су неки од производа ових вриједних жена из Српца. Удружење чине даме различе животне доби и различитих професија које су својом креативношћу и оштроумношћу допринјеле високом квалитету производа које данас израђују.

- На првом састанку били је 13 жена, постојала је воља, жеља кренули смо у трећем мјецецу прошле године. Дивна прича пуно радова, пуно жена, видјела сам да у нашем Српцу постоје жене које имају шта да понуде, покажу и тако смо кренуле. Са данашњим даном имамо 60 чланица - каже Весна Смиљанић, предсједник Удружења жена Србац.

Једна од најмлађих чланица овог удружења је Анита Новаковић има 18. година и бави се везом око три године. Наслиједила је велику кесу конаца од своје баке. Њима је и почела да везе свој први вез.

- Све сам случајно почела са сестром. Није успјела са акрилним бојама да офарба јакну онда сам ја покушала концем. Један од најдражих су хлаче за које ми је требало 15 до 20 дана - прича Анита Новаковић.

А све што се од вуне може исплести за то је задужена Драгица Анчић. Плетене папице, чарапе, прслук и то све са старинским мустрама, које је научила од мајке и искључиво се тога држи. Познато је од давнина да је вуна топла и да подстиче циркулацију, па за ове производе "нема зиме". увијек су тражени. А и ми смо један производ од Драгице пробали и мало се угријали.

-То су старинске мустре. Прије сам имала своје самосталне изложбе. Купују прслук, чарапе..., иде добро - каже Драгица Анчић.

Милка Станковић једна је од оних жена која је у овом удружењу од самог почетка. Ради домаће резанце, а однедавно изжаже кукурузно брашно које производи у свом млину. Потражња за њеним производима је велика каже, јер је искључиво све домаће.

- Наша производња је домаћа домаћа јаја, брашно - додаје Милка Станковић.

План Удружења у овој години је да и даље вриједно раде и шире проиводњу. Поред Српца, њихови производи се могу наћи и у Крајишкој кући у Бањалуци. У овој години желе одржати доста радионица како би научили младе жене да плету и хеклају, да се не би заборавила традиција. Ове вриједне жене кажу, да ће радити на јачању културне заједнице која је пуна разумјевања за сарадњу у овом граду.