latinica  ћирилица
15/01/2021 |  09:12 ⇒ 09:57 | Аутор: РТРС

"Аранжмани са ММФ у сваком тренутку могу да буду настављени"

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија каже да када је ријеч о аранжманима са ММФ да у сваком тренутку могу да буду настављени.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

- Више од десет година сам дио извршне власти на различитим нивоима у БиХ који преговара са ММФ и ово је први пут да нисмо успјели испреговарати аранжман. Надам се да ће преговори бити настављени у наредна два до три мјесеца и да ћемо доћи до договора - рекао је Тегелтија у интервјуу за Српскаинфо.

Истакао је да су кључне тачке неспоразума у преговорима са ММФ били тешки и необични разговори.

- За мене је било изненађујуће то да је шеф Мисије на почетку рекао да од нас не очекују тешке економске реформе, што је чињеница. Такође је чињеница да су понекад реформе биле управо везане за неке економске теме, попут смањења плата, повећања пореза и слично. За овај пут су отприлике рекли "ми тражимо да ви трошите, створите претпоставку да се одржи потрошња", а да након завршетка борбе с ковидом уђемо у другу фазу реформи. Јасно је речено да се очекују неке политичке теме - наводи Тегелтија.

Његово становиште каже, одмах на почетку је било да не треба да се баве политичким причама, већ да фокус аранжмана са ММФ буде борба против ковида, у смислу борбе за здравље људи и борба за заштиту економије.

- На крају су се испрофилисала два, три питања која су политичка питања, која су дио наших преговора с Европском комисијом и није било никаквог разлога да се она појаве и у писму намјере са ММФ. То су питања електронског потписа, закон о електричној енергији, регистар физичких лица у БиХ унутар Централне банке. То су кључне тачке око којих није постигнута сагласност - рекао је Тегелтија.