mtel
latinica  ћирилица
15/01/2021 |  10:18 ⇒ 11:07 | Аутор: СРНА

"БиХ не може сама да ријеши проблем мигрантске кризе"

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија сматра да БиХ не може сама да ријеши проблем мигрантске кризе, те да од ЕУ мора да добије не само финансијску подршку, него и податке безбједносних служби како би све особе које су безбједносно интересантне биле одмах избачене из БиХ.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Тегелтија је истакао да БиХ носи превелик терет и да за то највећу одговорност сноси ЕУ и сви други који су креирали ову кризу.

- Број миграната према броју становника далеко је највећи, а сви они који покушавају да наметну причу како је ова криза хуманитарно и питање добре воље, страшно гријеше и не мисле добро, прије свега, грађанима БиХ - изјавио је Тегелтија за Еуроблиц.

Он је оцијенио да ће се БиХ са овим проблемом борити све док се не промијени политика у свијету према мигрантској кризи.

- С једне стране имате отворене границе са истока, укључујући и земље ЕУ које практично несметано пуштају мигранте да улазе у БиХ, а онда их само затворите на граници БиХ с Хрватском, гдје постављају разне препреке како би их зауставили на путу ка Западној Европи - рекао је Тегелтија.

Он сматра да ће завршетком кампа Липа бити мање или више створене претпоставке за смјештај свих миграната у БиХ, а да ће, ако се и даље буде инсистирало да се повећа број миграната, послије тога то врло тешко моћи контролисати.

Говорећи о захтјевима из Брисела да мигранти буду распоређени по цијелој БиХ, Тегелтија је напоменуо да је на почетку појаве мигрантске кризе Република Српска рекла да не жели мигранте на својој територији и да не жели кампове.

- С друге стране, имали смо поруке из институција БиХ да су мигранти само туристи који пропутују кроз БиХ и није било никаквих спорења око тога. Из Федерације ФБиХ нико није спорио ту причу да Српска неће да прихвати мигранте, а с друге стране се гледало благонаклоно према броју миграната - навео је Тегелтија.

Он је додао да Република Српска данас и даље чврсто држи свој став, али да ФБиХ покушава да мијења своје ставове.

"Савјет министара и Министарство безбједности ће реализовати оне политике које буду ствар компромиса, а чини ми се да у овом тренутку немамо договор", рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, постигнута је сагласност с амбасадором ЕУ и јасно је речено да су изградњом кампа "Липа" и кампа "Циљуге" у Тузланском кантону, те са постојећим кампом "Блажуј", задовољене потребе свих миграната на територији БиХ и да у овом тренутку нису потребни нови кампови.

Говорећи о кандидатском статусу БиХ за чланство у ЕУ, Тегелтија је рекао да су први пут из Брисела дошле поруке да би БиХ могла добити овај статус у првој половини 2021. године, те оцијенио да је за БиХ превисоко постављена љествица.

- То није био случај ни са једном од земаља које су сада чланице ЕУ. Тамо су постављени неки услови из области такозване владавине права, а већини тих земаља то је било постављено као услов тек у тренутку приступања у пуноправно чланство -  рекао је Тегелтија.

Он сматра да би због тога Европска комисија морала послати јаснију поруку, те да је потребно да се БиХ додијели кандидатски статус уз испуњавање оних стандардних услова које су испуњавале неке од тих земаља.