latinica  ћирилица
15/01/2021 |  16:30 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

У ФБиХ вакцина ће бити бесплатна и добровољна

Директор Завода за јавно здравство Федерације БиХ Давор Пехар рекао је данас у Сарајеву да ће вакцинација против ковида 19 бити бесплатна и добровољна за све грађане, те да ће кантони добити вакцине према броју становника.

Пехар је рекао да ће вакцине, када стигну, прво добити здравствени радници, штићеници социјалних установа за старија лица преко 65 година и запослени у тим установама, те особе са хроничним болестима и лица запослена у значајним јавним службама.

- Примарни циљ плана је смањити морбидитет и морталитет, који се може довести у везу са вирусом корона, те смањити пренос међу грађанима и на тај начин очувати функционалност друштва - навео је Пехар на конференцији за новинаре на којој је представљен план вакцинисања, који је јуче усвојила Влада ФБиХ.

Он је напоменуо да је предложено да се на сваких 10 минута вакцинише по једно лице како се не би сусретала, што значи да ће се у једном часу моћи обавити шест вакцинисања.

Епидемиолог Службе за епидемиологију при Заводу за јавно здравство ФБиХ Миа Блажевић рекла је да ће свака здравствена установа формирати тимове за вакцинацију, направити спискове људи и омогућити све услове.

- Никада до сада нисмо имали вакцину која захтијева овакве услове складиштења. Вакцина, када се извади из ултрахладног ланца, мора се искористити у року од пет дана. Љекар је дужан информисати сваку особу о саставу вакцине и могућим нежељеним реакцијама, те да је обавезан надзор пацијента 15 минута након вакцинисања - појаснила је Блажевићева.