latinica  ћирилица
15/01/2021 |  18:53 ⇒ 22:08 | Аутор: РТРС

Ко финансира мигранте у БиХ? (ВИДЕО)

Информација да је у протекле три године мигрантима који нелегално бораве у БиХ, преко Вестерн униона из Пакистана, Авганистана, Марока и Ирака, уплаћено готово шест милиона марака, коју је припремила посланик у федералном парламенту Санела Прашовић Гаџо - узбуркала је јавност. За добро упућене, то је још једно упозорење да мигранти нису хуманитарно, већ безбједносно питање у БиХ.
Мигранти  (фото:banjaluka.net) -
Мигранти (фото:banjaluka.net)

Вријеме је да се питање мигрантског таласа посматра као сложено безбједносно питање, упозорава стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

Мигранти који долазе у БиХ иза леђа имају, тврди, неограничене ресурсе Исламске државе, вриједне неколико милијарди долара којима може годинама финансирати свој поход на Европу.

- То значи да новац добијају преко појединих катарских, турских и саудијских банака и да је познато да отприлике добијају нешто више од 600 долара за мјесечно издржавање. Ми смо давно били дужни да провјеримо ову чињеницу као безбједносно питање и као вид прања новца због финансирања терористичких активности - истакао је Галијашевић.

Министарство безбједности, од 2015. године, није понудило квалитетан материјал о ситуацији са мигрантима, иако је то био захтјев Предсједништва и Парламентарне скупштине БиХ.

Душанка Мајкић из Заједничке комисије за одбрану и безбједност истиче, да док они који наводно рјешавају проблем мигрантске кризе, институције Републике Српске, константно упозоравају да ту, у најмању руку, нису чиста посла.

- По једној основи, имате људе који долазе, немају никаква документа, не зна се ко су, кога представљају. Има ту људи који носе тежину учешћа у појединим терористичким акијама. По другој основи, добијете информацију да су ти људи подигли шест милиона марака. Не може се подићи новац ако немате одговарајући документ - навела је Мајкићева.

А према дилеми коју је информацијом наметнула Санела Прашовић Гаџо, мигранти већ три године, новац преузимају у банкама и пословницама поште.

- Јасно је да долазак ових људи са картицама, проналазак новца код њих, укључивање у организовани криминал у страним државама, има подршку одређених богатних елита, прије свега у Катару, Саудијској Арабији, Турској али и дијелова њихових влада - тврди Галијашевић.

Проблем мигрантске кризе у БиХ, требало би да буде тема састанка представника Заједничке комисије за безбједност и Министарства безбједности, 21. јануара.

- Покушава се на све начине задужити заједничка комисија за људска права и за одбрану и безбједност да хуманитарни аспект буде изнад безбједносног. Видјећемо, има неколико активности које су у току. Зависно од тога какво буде гласање српских делегата у комисији за одбрану. Ниједна одлука не може бити донесена, ако за њу не гласа најмање један из реда српског народа - истакла је Мајкићева.

Ситуација са мигрантима се, сматра Мајкићева, компликује. Онима који покушавају да задрже мигранте правдајући то хуманитарном кризом, Мајкићева поручује да мигранти у Српској неће моћи остати.