latinica  ћирилица
15/01/2021 |  19:08 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Да ли су саобраћајнице у Бањалуци могле брже и боље бити очишћене? (ВИДЕО)

Политичка тема у Бањалуци данас су и временске прилике, тачније питање да ли су градске саобраћајнице требало да буду брже и боље очишћене од снијега. Док дио јавности сматра да је систем чишћења на подручју Града заказао, градоначелник Драшко Станивуковић на одговорност позива и Путеве Републике Српске из којих одговарају да раде у служби Српске и свих њених грађана једнако.
Снијег - Бањалука - Фото: РТРС
Снијег - БањалукаФото: РТРС

Након састанка са зимским службама, Станивуковић је јутрос изјавио да ће у возила за чишћење уградити ГПС уређаје и мјераче бачене соли. Због неочишћених саобраћајница, на одговорност је позвао и грађане, али и Путеве Српске за саобраћајнице које су у њиховој надлежности.

- Желио сам да разговарам са Путевима Републике Српске јер они одржавају магистралне путеве, али се они нису жељели појавити на састанку - рекао је Станивуковић.

Нисмо добили званични позив на састанак, поручио је у демантију директор Путева Давор Кострешевић, истичући да постоје процедуре које дефинишу односе између правних лица које Станивуковић, очигледно, не познаје довољно.

- ЈП Путеви Републике Српске у служби је свих грађана Српске и труди се да свима једнако изађе у сусрет и није упосленик Станивуковића да се на такав начин неко позива нити неко разрјешава, или било шта организује. Није коректна оваква врста комуникације градоначелника Бањалуке јер се директно износи нешто на рачун нарушавања угледа Путева Републике Српске. ЈП Путеви Републике Српске свој углед гради много година прије мандата Станивуковића и многих других људи. Предузеће Путеви Републике Српске је у служби Српске и свих њених грађана и служиће потребама свих једнако - истакао је Кострешевић.

Градску управу на одговорност позивају из СНСД-а. Кажу да грађани најбоље знају у каквом је хаосу јуче био град, те да су путеви били проходни само захваљујући Божијој вољи.

- Постављам питање да ли ће се то дешавати и убудуће. Дјеца иду у школу, радници путују на посао и ко ће одговарати у случају да неко закасни на посао због неочишћеног града. Искрено се надам да се таква ситуација неће поновити. Не знамо ко је крив и не желимо да окривљујемо раднике, који раде на одржавању. Ми чак сумњамо да градоначелник није издао налог за чишћење. Све се овдје ради под велом тајне. Видјећемо шта ће бити у наредном периоду даћемо још једну шансу када је у питању чишћење града, онда ћемо имати став - рекао је шеф Клуба одборника СНСД-а Драгослав Топић. 

Из СНСД-а тврде да је Станивуковић искористио ситуацију за самопромоцију, вожњом грталицама, те да је и данашња прес конференција само популистичко спиновање, док поједине улице ни данас нису биле очишћене