latinica  ћирилица
15/01/2021 |  20:13 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Превозници биљеже губитке (ВИДЕО)

Међународни је дан возача. Већина нема разлога за славље. Због пандемије вируса корона, губитке биљеже и превозничка предузећа. Отпуштање радника, један је од корака на који су били приморани многи. Међутим, ријетки изузеци баш у експанзији пандемије су добили посао, а поједини послодавци успјели задржати број радника.
Горан Комљеновић - Фото: РТРС
Горан КомљеновићФото: РТРС

Тридесетједногодишњи Игор Комљеновић, прије осам мјесеци, добио је посао возача у фирми која се бави међународним транспортом.

- Почео сам да се бавим овим послом зато што су примања далеко већа од осталих на овим просторима. Радим у иностранству и могу пристојно да живим са својом породицом - каже Комљеновић.

Искуство ће тек да стиче а савјете има од кога да прима - од оца, са скоро четири деценије возачког стажа у камиону. Пандемија на врхунцу, а Комљеновић даноноћно за воланом - за овог одговорног професионалца печат је године 2020. Свједок је животног, али и саобраћајног колапса, те километарских колона возећи кроз земље Европске уније и у јеку пандемије.

- Све и један возач који је прошао конвој зна какав је то пакао био када смо возили по 12-13 сати. Право је чудо да нико није страдао. Све колеге у БиХ и Србији знају како је било. Једно јако тешко и врло опасно искуство - прича Комљеновић.

Поштовање епидемиолошких мјера у земљама ЕУ са различитим правилима, додатни је терет за све возаче у транспортном саобраћају, али не и једини. Међутим, проблеми на цести представљају само једну страну приче. Ту су и превозничке фирме које се баве међународним транспортом и суочавају са другим проблемом. Многи послови су изгубљени, привреда ослабљена, а приходи смањени.

- Покушавали смо да задржимо све раднике, оставили смо плате на истом нивоу како би људи били обезбијеђени и заштићени, а нико није очекивао да ће ово оволико дуго потрајати. Наравно да то утиче не само на фирму, већ и на раднике, али ту смо са њима, дијелимо исти крух - каже Игор Бебе, власник фирме за транспорт робе.

Међутим, бројне превозничке фирме, биле су приморане да се одлуче на други корак.

- Многи превозници су одјавили возаче, отишли су на биро или су нашли нека нова радна мјеста. Било је много отпуштања радника. Мислим да је сигурно неких 300 до 500 возача на нивоу Републике Српске остало без посла у пандемији - наводи Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни саобраћај Српске.

Превозници се надају опоравку привреде и раду пуним капацитетом, али и страхују да би са завршетком пандемије, експанзија возача у земље Европске уније могла ескалирати, те да би тада могли бити суочени са проблемом недостатка радника, који је већ евидентан посљедњих година.