latinica  ћирилица
15/01/2021 |  21:43 ⇒ 16/01/2021 | 10:52 | Аутор: СРНА

МИП Русије: Ситуација са иконом користи се за антируску пропаганду

Русија још није добила доказе да је икону поклоњену руском министру спољних послова Сергеју Лаврову у Источном Сарајеву посљедњи власник стекао нелегално, а манипулација медија служи да би се Русија дискредитовала, саопштено је из руског Министарства спољних послова.
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова) -
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова)

- Упркос чињеници да је руска страна дипломатским каналима вратила икону дародавцима како би се разјаснило њено поријекло, медијским простором БиХ и низу других земаља настављају да се шире неосноване спекулације о судбини иконе, које бацају сјенку на Русију - наводи се у саопштењу.

Из Министарства спољних послова Руске Федерације истичу да ширећи инсинуације засноване искључиво на претпоставкама њихових аутора, ангажовани медији манипулишу овом причом зарад политичког свођења рачуна унутар БиХ и да би се Русија дискредитовала у очима њихове публике.

У саопштењу се наглашава да неки новинари објављују сопствене фантазије као провјерене информације, умјесто да чекају званични закључак о икони.

- Нажалост, још једном примјећујемо да су неки медији, пратећи омиљену западњачку 'забаву' да свуда и у свему тражи 'руку Кремља', спремни да искористе било који, укључујући и најнепримјеренији повод за јачање антируске пропаганде - закључује се у саопштењу.

Током посјете БиХ у децембру 2020. године, руски шеф дипломатије Сергеј Лавров састао се са чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком који му је поклонио православну икону.

Украјинска амбасада у Сарајеву упутила је ноту Министарству иностраних послова у Савјету министара тражећи објашњење о поријеклу иконе, тврдећи да је ријеч о "културном насљеђу Украјине".