latinica  ћирилица
15/01/2021 |  22:21 ⇒ 22:22 | Аутор: СРНА

Трамп објављује тајне документе против политичких противника

Новинар "Фокс њуза" Лу Добс саопштио је да ће одлазећи предсједник САД Доналд Трамп објавити тајне документе повезане са "Обамагејтом", укључујући оне о надзирању Трампа, његове кампање и извјештаје бившег агента британске тајне службе "МИ6" Кристофера Стила.

Добс се позива на извјештај главног уредника "Џаст њуза" и сарадника "Фокс њуза" Џона Соломона.

Он је истакао да се очекује да ће документи бити објављени или сутра или у понедјељак, 18. јануара.

Соломон у свом извјештају наводи да је Трамп скинуо ознаку повјерљивости са великог броја докумената Федералног истражног бироа у којима се показује да је прича о умијешаности Русије у предсједничке изборе у САД 2016. године пласирана у посљедњој фази избора, како би се скренула пажња са скалдала у вези са електронским порукама у који је била умијешана тадашњи кандидат Демократске странке Хилари Клинтон.

Међу документима су интервјуи ФБИ, извјештаји о доушницима у случају наводног мијешања Русије у изборе Кристоферу Стилу и академику Стегану Халперу, као и документи Министарства правде САД у којима су наведени детаљи великих недостатака истраге и детаљан временски оквир када је ФБИ схватио да су Стилови извјештаји "проблематични".

Занимљиво је да је Стил, којег је правни дио изборног тима Клинтонове унајмио да покуша да повеже Трампа са руским утицајима, ипак у одавању информација интересе кандидата Демократске странке ставио изнад интереса ФБИ.

Новинар Си-Ен-Би-Сија Емон Џеверс најавио је јуче да ће Трамп предузети одређене мјере против својих противника.

Он се позвао на бившег вишерангираног званичника америчке администрације, који му је рекао да је Трамп спреман да помилује одређен број затвореника, објави податке о машинама за гласање, за које тврди да су једно од главних средстава за манипулацију, као и да скине ознаку повјерљивости са података о Украјини.

Према тврдњама тог званичника, Трамп планира и да именује специјалне тужиоце у вези са оптужбом против Хантера Бајдена да је користио моћ свог оца - Џозефа да помогне украјинској компанији на чијем платном списку се налазио у то вријеме.

"Обамагејт" је настао када је Трамп објавио да је администрација бившег предсједника Барака Обаме покушавала да измисли афере о његовим сарадницима и тако осујети његов долазак на власту у САД.