latinica  ћирилица
16/01/2021 |  10:36 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Продановић: Најбоље рјешење договор без странаца

Делегат у Дому народа парламента БиХ Лазар Продановић сматра да би домаћи политички лидери требало да искористе ову годину, у којој нема избора, и постигну консензус о измјенама у изборном законодавству, јер је најбоље да се сами договоре, без мијешања странаца.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

Продановић је истакао да има доста посла, те да је воља кључни фактор за готово све задатке.

- Још није било разговора о формирању нове интерресорне или неке друге радне групе у парламенту БиХ, јер је након избора била једна, односно двије сједнице. Било би веома добро да те активности почну што прије - рекао је Продановић за Глас Српске.

Продановић је додао како још има крупних питања, међу којима је и имплементација пресуде у предмету "Сејдић и Финци", о чему прво треба да буде политичке сагласности.

- Ако постоји спремност, све је могуће. У супротном, имаћемо само, условно речено, конфронтације - рекао је Продановић.

Одговарајући на питање да ли има довољно политичке воље за измјене Изборног закона, Продановић је нагласио да су сви свјесни да то треба радити и они који су своје представнике инкорпорисали у Централну изборну комисију БиХ /ЦИК/ и они који сматрају да је то незаконито.

- То подразумијева озбиљну анализу мандата општинских изборних комисија и ЦИК-а, те низ других питања од техничких до суштинских. Једно од првих је уједначавање вриједности гласа у изборним јединицама, затим ту је прича о бирачким односима и тако даље. О томе се стално говори и то не треба радити "пет до дванаест" - рекао је Продановић.