latinica  ћирилица
16/01/2021 |  12:14 | Аутор: СРНА

Отписати трошкове гријања за становнике Баније, погођене земљотресом

Активисти Српског народног вијећа с подручја Петриње и Глине апеловали су да Влада Хрватске отпише трошкове за гријање свим становницима Баније, који су тешко погођени земљотресом.
Петриња - земљотрес (фото: Index.hr) -
Петриња - земљотрес (фото: Index.hr)

Из СНВ-а су навели да се већина угроженог становништва у привременим објектима грије на струју, користећи и гријалице из донација овог вијећа, али и осталих хуманитарних организација.

Активисти су истакли да се за све становнике Баније у удаљеним селима, који су у донекле прихватљивим кућама за живот, ужурбано достављају пећи на дрва, те су јуче обишли Доњу Бачугу гдје су испоручене дониране пећи.

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац уручио је Црвеном крсту донацију од 500 пари гумених чизама.

Наредне седмице треба стићи још 1.000 изузетно квалитетних пари из фабрике "Тигар" из Пирота, које је СНВ набавио по повољној цијени.

- СНВ и даље упорно, у сарадњи са Хрватском војском, наставља доставу контејнера по забаченим банијским селима, успркос снијегу, леду, неприступачним путевима и несигурним мостовима, па ће тако у село Лушчани данас стићи контејнери, донација града Београда - наведено је у саопштењу.

Ове активности одвијају се кроз хуманитарну акцију СНВ-а под називом "Банија је наша кућа", у којој је до сада прикупљено 740.000 куна /98.000 евра/ и скоро 180.000 евра.

У сарадњи с Црвеним крстом и надлежним службама достављају се шлепери с грађевинским материјалом и контејнерима.

- Успостављањем заједничке координације хуманитарних организација на терену, којима руководи Никола Вукобратовић из СНВ-а, та ће помоћ, сасвим је сигурно, бити и ефикаснија - наводи СНВ.