latinica  ћирилица
16/01/2021 |  13:00 ⇒ 15:00 | Аутор: РТРС

Дарко Вранић - неустрашиви спасилац из Фоче (ВИДЕО)

Неустрашив, вјешт, предан - само су неке од особина које красе двадесетчетворогодишњег Фочака, Дарка Вранића. Љубав према природи и жеља да помаже људима, са члановима Спасилачке службе "Волф", сврстала га је међу успјешније спасиоце на Балкану.
Дарко Вранић - Фото: РТРС
Дарко ВранићФото: РТРС

Дарко Вранић за четири године волонтирања у Спасилачкој служби "Волф" истакао се храброшћу. Љубав према планинама и алпинизму, и максима да од људског живота нема ништа вредније, опредијелили су га да постане један од фочанских "вукова".

- Када добијемо позив за акцију, ми се скупимо за 15 минута. Понекад има мало страха, али то је нормално. Доступни смо за помоћ 24 часа - каже Дарко.

 

Као високогорац и вишеструки шампион БиХ у слободном пењању, Вранић се специјализовао за спасавање са неприступачних стијена и неприступачних терена. Завршио је обуку са Ххеликоптерским сервисом Српске, а преостало му је још да заврши обуку у роњењу.

Фочански "вукови" поносни на свог члана који увијек, раме уз раме, са својим колегама савјесно одговара на позиве за помоћ.

- Врхунски је алпиниста и тренер слободног пењања. Од почетка је учествовао у скоро свим акцијама и истакао се у раду. Веома је способан - похвалио је Дарка начелник "Вулфа" Ненад Иконић.

Министарство породице омладине и спорта Републике Српске наградило је Дарка Вранића као једног од четири најбоља волонтера у прошлој години. Плакета за волонтерски рад и новчана награда од четири просјечне плате подстрек су за Вранића који са "Волфом" добровољно учествује у свим акцијама.