latinica  ћирилица
16/01/2021 |  14:32 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Протест испред САНУ, траже смјену Костића

Испред сједишта Српске академије наука и умјетности у Београду, протестовало је више од стотину грађана који су позвали академике да покрену иницијативу за смјену предсједника САНУ Владимира Костића и ограде се од његових антисрпских ставова да Косово и Метохија није српско.
Београд - САНУ - протест - Фото: СРНА
Београд - САНУ - протестФото: СРНА

Са протеста грађанске иницијативе, на којем су се обратили научни савјетник Института за европске студије и угледни интелектуалац Миша Ђурковић и независни посланик у Скупштини Србије Владан Глишић, поручено је да је ово први пут у историји да српски народ за 180 година постојања Академије долази да против ње протестује.

Истакнуто је да Костић таквом изјавом крши Устав Србије у којем је написано да је Косово и Метохија дио Србије, те да злоупотребљава мјесто предсједника САНУ дајући изјаве које демотивишу и деморалишу српски народ у борби за очување Косова и Метохије у саставу Србије.

Ђурковић је рекао да се у исто вријеме појавило неколико иницијатива због Костићеве изјаве, као што је писмо стотињак интелектуалаца, а данас се придружио и владика Атанасије и велики број људи који реагују, не само на посљедњу Костићеву изјаву, него на његово континуирано иступање од 2015. године са низом непримјерених изјава што се тиче Косова.

Глишић је рекао да је повод за окупљање била неодговорна изјава Костића да КиМ и "de facto" и "de jure" нису српски.

- Он као неуролог и личност има право на свој став, али када наступа као предсједник САНУ мора да води рачуна да је САНУ једна од најстаријих институција српског народа, и да се финансира из буџета грађана и да већина грађана Србије Космет доживљава као српски - рекао је Глишић.

Предсједник Студентског клуба Правног факултета Немања Вучковић рекао је да је изјава академика Костића опасна и штетна, те поручио да се неће дозволити да се гази Устав Србије.

Костић је у интервју који је током празника дао за Њуз Макс Адриа рекао да "Косово није наше, то треба што прије схватити".

Због његове посљедње изјаве јуче је група од 93 интелектуалца упутила отворено писмо САНУ, у којем траже да њен предсједник др Владимир Костић поднесе оставку због изјава о Косову и Метохији.