latinica  ћирилица
16/01/2021 |  14:45 ⇒ 14:59 | Аутор: РИА-Новости

Рођен је Стелантис - четврти највећи произвођач аутомобила на свијету

Након мјесеци преговарања и комплексних промјена, групе Фијат Крајслер аутомобили и Пежо-Ситроен, данас постају јединствена велика аутомобилска група под именом - Стелантис.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

У уторак, 19. јануара, на онлајн конференцији за новинаре, група ће прославити овај изузетно важан догађај за историју аутомобилске индустрије.

- Стелантис, од латинског "stello", освијетљен звијездама, име је које су две аутомобилске групе Фијат Крајслер аутомобили (ФЦА) и Пежо-Ситроен (ПСА) изабрале не би ли на јасан и једноставан начин резимирали амбициозно спајање легендарних марки аутомобила са снажним корпоративним културама које су удруживањем покренуле процес стварања једног од нових лидера у наредној ери мобилности.

- Латинско поријекло имена одају почаст дугој и важној историји двије оснивачке компаније док евокација астрономије подсјећа на дух оптимизма, енергије и иновације која је база овог уједињења које ће промијенити аутомобилски сектор - може се прочитати у удруженој изјави за штампу обе аутомобилске куће.

Са више од осам милиона продатих аутомобила, 400.000 запослених и зарадом од преко 180 милијарди евра, Стелантис постаје четврти највећи произвођач аутомобила на свијету након Волксвагена, Тојоте и групе Рено - Нисан - Мицубиши.

Сједиште новог аутомобилског колосала је у Холандији на челу са Карлосом Таваресом и Џон Елканом који ће обављати функцију предсједника и Робертом Пежоом као потпредсједником.

Мајк Манли који је тренутно на челу групе ФЦА биће задужен за америчко тржиште.

Циљ Стелантиса је да уједине know-how и ресурсе не би ли на тај начин нашли заједничка рјешења за еколошки оријентисану мобилност у наредним деценијама.

Наиме, управо будућност кретања и начин коришћења аутомобила, аутономно кретање возила и прелазак на хибридне и електричне аутомобиле 14 марки које су дио двије групе јесте оно на чему ће Стелантис интензивно радити.

Марке које уједињује су међусобно врло различите попут Џипа, Алфа Ромеа, Масератија, Фијата, Пежоа, Ситроена, Опела и које неће промијенити име.

Наиме, Стелантис представља групу са подјелом 50/50 и име ће се користити само на нивоу Групе, те га ниједан аутомобил неће носити, а иако ће Стелантис имати сопствени лого то неће ни на један начин утицати на имена и постојећи лого на аутомобилима.

Снага ове групе огледа се у чињеници да посједује разне типове аутомобила од сити-кар преко премијум модела, спортских аутомобила као и џипова, комерцијалних лаких аутомобила, као и оних за превоз особа и ствари.

Главни акционари групе су Ексор, иза кога стоји породица Ањели, на челу са Џоном Елканом који је унук славног Ђани Ањелија и који је био главни акционар у ФЦА и која ће имати 14,4 одсто квота Стелантиса, затим фамилија Пежо преко двије компаније ЕПФ и ФФП са 7,2 одсто, БПИ тј. Инвестициона банка француске Владе са 6,2 одсто и на крају кинеска аутомобилска кућа Донгфенг.