latinica  ћирилица
16/01/2021 |  15:50 ⇒ 15:54 | Аутор: Вечерње новости

Једини арапски нобеловац је носио Београд у срцу

Египатски књижевник Нагиб Махфуз, једини добитник Нобелове награде за књижевност у цијелом арапском свијету није волио да путује.
Нагиб Махфуз - Фото: Novosti.rs
Нагиб МахфузФото: Novosti.rs

Махфуз, чак, није отишао ни у Стокхолм на уручење Нобелове награде, али је волио да долази у Београд који му је био у срцу, као и ова земља коју је веома поштовао. И сада га ми, на неки начин, поново доводимо у Србију, затварамо један животни циклус, што би њему, сигурно, било изузетно драго.

Овим речима је амбасадор Египта Амир Агувејли описао египатског нобеловца, уручујући предсејднику Адлигата Виктору Лазићу Махфузову књигу "Одјеци биографије" са посветом аутора, која је обогатила Збирку Египта у Музеју књиге и путовања.

У овом јединственом музеју, који дјелује под кровом и окриљем Удружења за културу, умјетност и међународну сарадњу Адлигат, налази се и једна од најзначајнијих збирки књига о Египту у овом дијелу Европе, која је формирана у сарадњи са Српско-египатским друштвом пријатељства, чија је предсједница Анета Ђермановић присуствовала примопредаји књига.

Професор Дарко Танасковић, који је лично познавао египатског нобеловца, присутнима је рекао неколико ријечи о том познанству. Драгоцјену књигу са посветом на поклон Адлигату, уз неколико својих књига, послао је књижевник Мухамед Самави, дугогодишњи предсједник Пен центра у Каиру, који је 2019. посјетио Музеј и ово удружење. Самави је био вишедеценијски пријатељ славног писца и управо он је у Махфузово име у Стокхолму примио Нобелову награду и одржао говор у Шведској краљевској академији наука 1988. године.

- Књижевник Нагиб Махфуз сматра се једним од најзначајнијих арапских књижевника 20. вијека. Његове посвете су права ријеткост и веома су тражене међу колекционарима. Сматра се једним од првих савремених писаца арапске литературе који се бавио темама реализма (егзистенцијализма) - рекао је Лазић примајући овај изузетан дар.

- Египатска литература представља најшира врата арапске књижевности. Претходних година унапријеђена је сарадња наших земаља на плану културе. Први пут је Египат учествовао на Сајму књига у Београду, на којем је био и почасни гост, а Србија је први пут представљена на Каирском међународном сајму књига, највећем на свијету по броју посјетилаца. Србију је посјетила и група жена писаца, чиме смо такође допринијели повезивању женских лидера двију земаља - навео је амбасадор Египта.