latinica  ћирилица
16/01/2021 |  15:52 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

ХДЗ Мостар: ЦИК БиХ мора да одговара за криминалне радње

Градски одбор ХДЗ-а Мостар сматра да није могу могуће објавити коначне резултате локалних избора у Мостару и да руководство Централне изборе комисије мора да поднесе оставке и одговара за криминалне радње које су омогућили.
Мостар (Фото: Марин Јурица) -
Мостар (Фото: Марин Јурица)

Мостарски одбор ХДЗ-а сматра да изборни циклус још није завршен нити је могуће објавити коначне резултате, јер предмет који је формирало кантонално Тужилаштво још није окончан, а од исхода истражних радњи, утврђивања околности и чињеница директно зависи изборни резултат, односно расподјела мандата.

Оцијенили су да је Централна изборна комисија БиХ неспремна да очува законитост, транспарентност и интегритет изборног процеса и резултата избора у Мостару.

- Истовремено даје одговор на питање што је била мотивација за противзаконито именовање појединих чланова ове институције - навели су из Градског одбора ХДЗ-а у Мостару.

Градски одбор ХДЗ-а је поручио да ће Мостар искористити све правне механизме како би заштитили изборни резултат и интегритет ових избора, јер на изборима бирају бирачи, а не бројачи.

ЦИК БиХ је на хитној одржаној 3. јануара донио Одлуку о утврђивању и објављивању резултата локалних избора 2020. године у граду Мостару. У складу са одредбама Изборног закона БиХ, остављена је могућност подношење захтјева за поновно бројање у року од три дана.

- Све се догађа према процедурама предвиђеним законом као да није дошло до грубог кршења изборне воље грађана града Мостара, изборног инжењеринга и крађе гласова чиме се директно утицало на изборни резултат - навели су из Градског одбора ХДЗ-а Мостар.

Док је требало "пронаћи" гласове за поједине политичке странке како не би доживјели дебакл, из мостарског ХДЗ-а су напоменули да се тада никоме није журило и све је било у роковима и сасвим довољно времена за темељну обраду изборног материјала.

- Када је то завршено, жури се са објавом резултата иако до законског рока има пуне двије седмице, али сада је циљ што прије завршити како би заташкали изборну превару и организовани криминал - истакли су из Градског одбора ХДЗ-а у Мостару.