latinica  ћирилица
16/01/2021 |  15:56 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Споразум о помоћи ЕУ од 250 милиона евра улази у процес ратификације

Европски комесар за економију Паоло Ђентилони ставио је потпис на Меморандум о разумијевању између Европске уније и БиХ о додјели 250 милиона евра макрофинансијске помоћи, који је недавно потписао министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда.
БиХ - ЕУ - Фото: РТРС
БиХ - ЕУФото: РТРС

Овим меморандумом је БиХ, у складу са претходним одлукама Европског парламента и Савјетом ЕУ, стављена на располагање макрофинансијска помоћ у износу од 250 милиона евра у облику зајма.

Из Министарства финансија и трезора су напоменули да је уз Меморандум потписан и Споразум о зајам за макрофинансијску помоћ ЕУ и да је тиме омогућено да у институцијама БиХ започне процес ратификације међународног уговора након чега ће средства бити оперативна.

Будући да је ријеч о помоћи за више нивоа власти, чији су представници учествовали у преговорима с ЕУ, Меморандум су потврдили и подржали министри финансија Републике Српске Зора Видовић и Федерације БиХ Јелка Миличевић, те градоначелник Брчко дистрикта Есед Кадрић, а у име Централне банке, као агента зајмопримца, потписник је гувернер Сенад Софтић.

Беванда је нагласио да је циљ макрофинансијске помоћи ЕУ ублажавање посљедица кризе узроковане епидемијом вируса корона, те долази уз остале ресурсе које је земља добила од других међународних финансијских институција као подршку за економску стабилност.

- Средства из овог зајма биће исплаћена у двије рате, од којих свака износи до 125 милиона евра, а исплата прве рате очекује се након ступања на снагу Меморандума и пратећег споразума о кредитној линији којег смо, такође, потписали. Тим споразумом регулишу се процедуре исплате помоћи БиХ - објаснио је Беванда.

Потписивање је због епидемиолошких мјера завршено коресподентно и без уобичајених церемонија, а Беванда је захвалио ЕУ за спремност да помогне БиХ у овом изазовном времену, те честитао свим учесницима на успјешно окончаним преговорима.