latinica  ћирилица
16/01/2021 |  16:50 ⇒ 17:29 | Аутор: СРНА

Злочин над Србима у Скеланима најбоље говори о карактеру рата

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да данашње обиљежавање 28 година од страдања српских цивила и војника у Скеланима најбоље говори о карактеру рата у БиХ и неправди коју судске пресуде наносе српском народу.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

- У јануара 1993. године овдје у Скеланима бранили смо своје и животе наших породица и нашу српску земљу. Данас, након 28 година, бранимо истину о тим догађајима и истину о карактеру рата на простору БиХ - поручио је Савчић.

Он је упитао да ли неко, ко овако ради и "дијели" правду, мисли да ће то обезбиједити мирну и перспективну будућност народима БиХ.

- Поред судске неправде, посебно боли чињеница да је са друге стране ријеке Дрине наша матица Србија, која је у то вријеме била под међународним санкцијама. Била је парадоксална ситуација да овдје Срби гину, страдају жене, дјеца, цивили, а да са друге стране обале наши сународници то гледају и не могу да пруже помоћ због пријетњи међународне заједнице - додао је Савчић.

Он је подсјетио да је рука спаса пружана тек онима који пређу мост, али да су нажалост, многи остали покошени на мосту.

Према његовим ријечима, то ће остати забиљежено у нашој и свјетској историји и то се мора памтити да се поново не догоди.

- Док год постојимо морамо обиљежавати и сјећати се наших страдалих, тражити правду за настрадале Србе, јер их је велики број својим животима платио нашу слободу и то се не смије заборавити. Морамо истрајати да тражимо правду и по писаним и Божијим законима и инсистирати да судови на исти начин третирају све жртве на овим просторима - закључио је предсједник БОРС-а.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић напоменуо је да су у Скеланима већином страдали цивили, као и у сребреничкој општини у цјелини, гдје су од 500 српских жртава већина били цивили.

- У сребреничкој општини процентуално је страдало више Срба него Бошњака према предратном броју њених становника и овдје је почињен геноцид над Србима, јер је видљива јасна намјера муслиманске стране да Србе побију, протјерају и униште све што је српско - истакао је Грујичић.

Он је поручио да ће се вјечно памтити и обиљежавати годишњице страдања Срба из овог и других села сребреничке општине, те да се никада неће одустати од борбе за правду и истину, јер је срамота међународног и БиХ правосуђа да за злочине над Србима у овој општини још нико није одговарао.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да је прошло 28 година од злочина у Скеланима "гдје су дошли да се напију српске крви, јер су били жедни девет дана након покоља у Кравици у којој су се најели, гдје су, према свједочењу муслиманске стране, упали да би дошли до хране, јер су били гладни".

Јаке муслиманске снаге из Сребренице са неколико хиљада војника под командом Насера Орића, су у на данашњи дан 1993. године у зору упале у српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће и још нека, а затим и Скелане, убијајући, пљачкајући и палећи све што је српско.

Јасна намјера је била да изврше етничко чишћење и потпуно затру трагове српског живота и постојања на овом простору, што потврђује скрнављење српских гробаља - уништавање крстова и надгробних споменика.

Тог дана убијено је чак 69 становника овог краја, а двије трећине настрадалих били су цивили, међу којима неколико дјеце и 15 жена. Рањено је 165 мјештана.

Од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким казаматима, а њих четворо још се воде као нестали.