latinica  ћирилица
16/01/2021 |  18:33 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Требиње памти најмлађег борца чувене Бобанске чете (ВИДЕО)

Служењем помена у Требињу је обиљежено 26 година од смрти Александра Маслеше, најмлађег борца чувене Бобанске чете, Требињске бригаде Војске Републике Српске.
Требиње: 26 година од смрти Александра Маслеше - Фото: СРНА
Требиње: 26 година од смрти Александра МаслешеФото: СРНА

Маслеша је на данашњи дан преминуо на Војномедицинској акдемији у Београду, од посљедица рањавања на Борачком језеру код Коњица у септембру 1994. године. Имао је само 19 година.

Од исте гранате погинули су командант Бобанске чете Недељко Видаковић и двојица његових сабораца, док је Маслеша тешко рањен. Преживјели саборци памте га по храборсти и ријешености да школску клупу, књиге и оловке замијени ровом, и са 17 година стане на браник отаџбине.

Маслешин саборац Драган Ристић рекао је да је Александар најмлађи борац који је погинуо из Требињске бригаде и међу млађим борцима у Републици Српској.

- Његова жртва, као и свих други бораца, је немјерљива, то је нешто велико. Он је био млад човјек који је изашао из школских клупа, замијенио их баш крвавим рововима, а своје оловке бомбама и пушком. Није презао ни од чега, то је био један баш неустрашив борац - навео је Ристић.

Он је додао да његово име и дјело треба свима да остану путоказ како се бране огњишта и држава.