latinica  ћирилица
16/01/2021 |  19:15 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Орден за Болницу "Србија" - признање за пожртвован рад (ВИДЕО)

За пожртвован рад и допринос у борби против пандемије ковида 19 међу здравственим установама одликованим Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем је и Болница "Србија" у Источном Сарајеву. На Одјељењу за ковид ове болнице од марта прошле године лијечено је близу 900 пацијената.
Орден за Болницу "Србија" - Фото: РТРС
Орден за Болницу "Србија"Фото: РТРС

Уз поштовање свих мјера и протокола надлежних институција уз адекватно реаговање, Болница "Србија" квалитетно је одговорила на све захтјеве који су стављени пред њу, истичу у овој здравственој установи. Један од највећих изазова био је организовање Одјељења за ковид.

- Уз помоћ Министарства здравља и Владе Републике Српске, Ковид одјељење је достизало све већи степен опремљености и организованости рада, па тако сада имамо комплетну дијагностику за пацијенте. Дакле, све можемо одрадити на том одјељењу, од мобилног рендгена до лабораторијских анализа, све нам је доступно на једном мјесту - наводи Небојша Шешлија, директор Болнице.

Пацијенти на том одјељењу прате се из минута у минут. Од марта прошле године до данас прошло их је близу 900, 95 их је било у ковид интензивној њези. Ситуација је данас стабилнија.

- Ситуација је пуно повољнија у односу на новембар, децембар и крај октобра прошле године. Тренутно је на одјељењу 15 хоспитализованих пацијената који су релативно доброг општег стања. Сви наши здравствени радници, медицинско особље, радници на Ковид одјељењу - ниједног тренутка нису престали да раде, нико није ишао на боловање ни на годишњи - прича Жанка Ерановић, шефица Ковид одјељења Болнице "Србија".

Пожртвован рад хероја данашњице, професионализам и њихова константна брига за пацијенте и те како се види и на ковид интензивној њези, која од првобитних пет - данас располаже са 23 респиратора.

- Услови за рад су врло тешки и стање заражених пацијената је врло захтјевно. Морамо да поштујемо све мјере заштите, а с обзиром да морамо да испратимо посао и на другим одјељењима, посао анестезиолога се удвостручио. Имамо довољно респиратора - наводи Бранко Ашкраба, шеф Службе анестезије и интензивне терапије.

У овој болници поносни су на Орден заставе са сребреним вијенцем, којим их је одликовала предсједница Српске Жељка Цвијановић.

- То признање је веома значајно јер здравствени радници знају да нису сами, да се поштује и води брига о њиховој борби и начину рада у овим отежаним условима. То нас обавезује да и у наредном периоду дајемо свој максимум како за ковид болеснике, тако и за пацијенте који дођу за било коју услугу у нашу установу - истиче Шешлија.

А порука грађанима остаје иста - само заједно можемо постићи резултат! Не опуштати се, пратити препоруке и савјете епидемиолога и без великих скупова како би се уз предстојећу вакцинацију што прије пребродио овај период.