latinica  ћирилица
16/01/2021 |  19:19 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

У ловство уложено више од три милиона КМ (ВИДЕО)

У минуле четири године ловство у Републици Српској подигнуто је на виши ниво, констатовано је на сједници Управног одбора Ловачког савеза Републике Српске, одржаној у Вишеграду.
Ловци - Фото: РТРС
ЛовциФото: РТРС

Побољшана су законска и подзаконска акта која уређују ловство, годишње планове газдовања и уређење ловишта.

На сједници је истакнута добра сарадња Ловачког савеза са Владом Републике Српске и ресорним министарством, гдје је захваљујући тој сарадњи и олакшицама које ловци имају, у ловство Српске у протекле три године уложено више од три милиона КМ.

- Без лажног оптимизма, видим златне године ловства у Републици Српској. Овим континуитетом улагања у ловишта, изградњом ловно-техничких објеката, куповањем хранилица и праћењем камерама уистину почињемо увиђамо да је ловство једна озбиљна наука која се прво бави узгојем и заштитом дивљачи - истиче Саво Минић, предсједник Ловачког савеза Републике Српске.

Ловачки савез Републике Српске тренутно чини око 20.000 чланова раасоређених у 79 ловачких друштава. Истичу да је сарадња са руководством Савеза на завидном нивоу.

-  Имамо помоћ Савеза, одличну сарадњу у којој за сваку информацију можемо да се обратимо у свако доба - наглашава Владан Никитовић, предсједник Ловачког удружења Панос Вишеград.

Садашња организација и прилике у ловству резултат су вишегодишњег упорног рада, труда и залагања. Због пандемије вируса корона изостале су бројне хајке.

- Због свих ограничења нисмо били у могућности да организујемо ни дамски лов нити друге хајке, јер се ту окупља већи број људи. Нисмо жељели да било ко сноси неке штетне посљедице - истиче Пане Гаврић, члан Надзорног одбора Ловачког савеза.

И у наредном периоду, како је највљено, улагаће се у стручно оспособљавање чланства, опремање удружења и информационе системе.