latinica  ћирилица
17/01/2021 |  08:34 ⇒ 08:34 | Аутор: СРНА

Шуме Српске: Остварен план производње, успорена наплата

У Јавном предузећу Шуме Републике Српске очекују да ће, према тренутним показатељима, пословну годину завршити са реализованим планским активностима у свим сегментима пословања и позитивним финансијским резултатом јер би производња требало да буде остварена у свим фазама рада у распону од 93 до 95 одсто.
Шуме Републике Српске -
Шуме Републике Српске

- Предузеће у цјелини ће пословати позитивно - речено је Срни у Шумама Српске.

У овом предузећу подсјећају да су у првој половини прошле године, без обзира на проблеме због пандемије вируса корона, пословали позитивно, са оствареном добити од 1,4 милиона КМ.

Међутим, у Шумама тврде да се суочавају са све већим проблемом ликвидности предузећа, јер је, како наводе, у насталој ситуацији смањена потражња и отежано плаћање шумских дрвних сортимената.

Из тих разлога, Управа предузећа омогућила је додатно продужење рокова плаћања за дрвопрерађиваче који су извршавали динамички план или преузимали и веће количине од планом предвиђених, а на основу приједлога шумских газдинства.

У Шумама су истакли да су током прошле године велики дрвопрерађивачи, који су извозно оријентисани, исказивали све мању потребу за шумско дрвним сортиментима, док су неки дрвопрерађивачи у потпуности заустављали производњу и преузимање шумских дрвих сортимената, јер на тржишту нису били у могућности пласирати своје производе.

Свако смањење производње и продаје шумских дрвних сортимената, наводе у Шумама, свакако да утиче на пословање предузећа из разлога што се 90 одсто прихода остварује њиховом продајом.

- Почетак рада привредних субјеката који су наши купци допринијело је стабилизацији у пословању, али и даље остаје проблем недовољних средстава, из разлога што су већини купаца додатно продужени рокови плаћања, што утиче на прилив средстава у Јавно предузеће. Из тог разлога донесена је одлука о кредитном задужењу како би измирили дио доспјелих обавеза - навели су у овом предузећу.

У Шумама истичу да су најбоље резултате у претходном периоду остварила шумска газдинства Приједор, Градишка, Височник из Хан Пијеска и Рибник, док су веће проблеме у пословању имала газдинства Врбања из Котор Вароша, Добој и Борја Теслић.

Поред производње шумских дрвих сортимената, у Шумама наводе да ће у овој години интензивније радити на искоришћавању осталих шумских производа, као и на остваривање прихода од услуга смјештаја и угоститељства.

Такође, планирани су и приходи по основу коришћења ловишта који се остварују по основу такси за улазак у ловиште, такси за одстрел, рањавање и промашаје, по основу откупа меса уловљене дивљачи, по основу услуга у вези са ловом, услуга водича, коришћење возила, услуга смјештаја и слично.

- Систем рационалног управљања расположивим новцем и одржавање ликвидности предузећа биће један од основних задатака у 2021. години - навели су у Шумама.