latinica  ћирилица
17/01/2021 |  09:54 ⇒ 09:54 | Аутор: СРНА

Заражен шеф СОВА, доведено у питање гласање о повјерењу Јанши

Гласање о неповјерењу Влади Словеније наредне седмице доведено је у питање након што је вирус корона потврђен код шефа словеначке обавјештајне службе СОВА Јанеза Стушека који је био у контакту са посланицима.
Словенија, Љубљана - улице - Фото: Тwitter
Словенија, Љубљана - улицеФото: Тwitter

Стушек је у петак био у згради парламента и одговарао на питања посланичког одбора за контролу безбједносних и тајних служби, а јуче је тестирањем потврђено да је заражен вирусом корона, преносе словеначки медији.

Овај одбор има девет чланова, а са стручним сарадницима и секретаром одбора на таквим састанцима буде и по двадесетак људи.

Учесници састанка сада чекају тестирање, што би све могло да утиче на изгласавање или неизгласавање неповјерења Влади Јанеза Јанше.

Словеначки медији наводе да би сједница парламента на којој би се гласало о повјерењу Влади требало да буде одржана у сриједу, 20. јануара.

Група од 42 посланика из пет опозиционих странака љевице и центра у петак је поднијела приједлог да се влади изгласа неповјерење, те да се мандат за састављање нове владе повјери Карлу Ерјавцу, који је уз Јаншу један од најискуснијих политичких ветерана.

Јаншиној влади замијерају "разградњу уставног уређења на свим подручјима" - тврде да уништава углед Словеније у међународним односима, те посебно да су се неуспјешно носили с пандемијом вируса корона у поређењу са другим земљама.

Словеначки парламент је измјенама пословника за вријеме кризе уроковане пандемијом омогућио изјашњавање и гласање посланика "од куће", преко електронских платформи, али је сада питање да ли се такав формат може искористити за овако специфичан случај, између осталог и због осјетљивости политичке ситуације.

За изгласавање неповјерења Влади тајним гласањем требало би да се за то изјасни најмање 46 од 90 посланика.