latinica  ћирилица
17/01/2021 |  10:00 ⇒ 11:44 | Аутор: СРНА

У Србији до сада вакцинисано око 22.000 људи

Вакцину против вируса корона у Србији је до сада примило око 22.000 људи, рекао је државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.
Вакцина (Фото: Shutterstock) -
Вакцина (Фото: Shutterstock)

Ђерлек је навео да ће се покушати да се вакцинише од 50 до 100 људи на час, као и да ће у имунизацију од сљедеће недјеље бити укључени просвјета и новинари.

Од сутра ће се, како је најавио, осим у домовима здравља грађани вакцинисати и на вакциналним пунктовима ван здравствених установа, а план је да их буде више од 300.

Током сљедеће недјеље, напоменуо је, очекује се да стигне још око 250.000 доза руске вакцине Спутњик, а сутра око 20.000 доза вакцине компаније Фајзер.

Ђерлек је навео да се путем е-Управе преко интернета за вакцинацију до сада пријавило око 280.000 грађана, што је више од очекиваног, те додао да се чека и дозвола Агенције за лијекове Србије за одобрење кинеске вакцине, која је јуче стигла у Србију.

Он је навео да је кинеска вакцина испитивана на великом броју људи и да се даје у двије дозе у размаку од двије до четири недјеље, а што се тиче нежељених дејстава, јавља се црвенило, бол на мјесту убода и главобоља.

Ђерлек је рекао да кинеску вакцину могу да приме сви који су старији од 18 година, док руску вакцину Спутњик тренутно могу да приме особе старости до 60 година, али се очекује да се убрзо добије дозвола и за особе до 65 година.

Према његовим ријечима, Србија једина у Европи има три вакцине од три најмоћније земље свијета - САД, Русије и Кине и једина је земља на западном Балкану у којој се тренутно обавља вакцинација.

Говорећи о сутрашњем наставку школске године, Ђерлек је рекао да нема бојазни и да је распуст био продужен како би се заштитили радници у просвјети, те додао да је слаба трансмисија вируса у популацији школараца.