latinica  ћирилица
17/01/2021 |  10:08 ⇒ 11:44 | Аутор: СРНА

Нацрт буџета пред Савјетом министара до краја мјесеца

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда изјавио је у интервјуу Срни да је завршен посао на нацрту буџета за ову годину и да очекује да ће до краја мјесеца бити пред Савјетом министара.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

- Према усвојеном Глобалном фискалном оквиру, буџет за институције БиХ за ову годину је повећан и износи милијарду и 27 милиона КМ, док за спољни дуг ове године издвајамо 843 милиона КМ - истакао је Бевнда, који је и замјеник предсједавајућег Савјета министара.

Он је нагласио и да директна захватања с јединственог рачуна за институције БиХ износе 780 милиона КМ, док су остало властити приходи.

- Значи, нису то велика повећања, а много је обавеза пред нама и опет ће бити незадовољних - рекао је Беванда и додао је да има низ околности које су утицале да буџет није усвојен до краја прошле године, те сматра да су оне првенствено политичке природе.

Беванда је истакао да Министарство финансија и трезора покушава да испоштује рокове колико је могуће у цијелој ситуацији.

- Након што је Фискални савјет усвојио Глобални фискални оквир припремили смо Документ оквирног буџета за период 2021-2023. година који је усвојио Савјет министара и то је ред корака до буџета - појаснио је Беванда.

Он је констатовао да је прошла година била веома тешка, те се морало реаговати у више области због епидемије вируса ковид 19.

- Имали смо и пад прихода од ПДВ-а и низ отежавајућих околности. Било је и дугих преговора за кредите које смо имали са ММФ-ом и ЕУ и тај новац намијењен је за буџете ентитета који носе велики терет када је ријеч о социјалним давањима и здравству. На крају, имали смо иницијативу да се смијени овај Савјет министара од оних истих који питају зашто сада привремено финансирање и зашто касни буџет - каже Беванда.

И поред привременог финансирања, додао је миистар финансија и трезора у Савјету министара, извршавају се сви задаци институција БиХ иако, како каже, он преферира да се буџет усваја у току календарске године.

Кад Савјет министара заврши свој посао, појашњава Беванда, онда се нацрт буџета доставља уставном предлагачу Предсједништву БиХ, а завршну ријеч даје Парламентарна скупштина БиХ која и усваја буџет.

Оцјењујући годину за нама кад је ријеч о ресору финансија, Беванда је рекао да је година била тешка у сваком смислу, али да морамо бити задовољни кад се направи завршни рачун.

Министарство финансија и трезора, као и цијели Савјет министара, наглашава Беванда, имали су низ непланираних активности које је са собом донијела пандемија вируса ковид 19.

- Поптуно се промијенио и начин рада и цијели свијет се сусрео с тешким и непознатим околностима. Успјели смо обезбиједити новац кроз наш буџет за неку хитну помоћ, а ту је био и кредит ММФ-а који је након перипетија с расподјелом достављен енитетима. Као што се зна на нивоу БиХ ми не користимо тај новац за подршку буџету и упућен је на адресе оних који су се директно борили с овим опаким вирусом - истакао је Беванда у интервјуу Срни.

Он је додао да је Министарство сервис институцијама и да су настојали да искординишу све процесе, да плаћања путем трезора иду редовно, да се редовно отплаћује спољни дуг и да се преговора о новим пројектима с међународним институцијама тако да није заустављено ни финансирање важних инфраструктирних пројеката на коридору 5Ц.

Коментаришући неуспјешан покушај смјене Савјета министара у Представничком дому Парламентране скупштине БиХ, Беванда је рекао да је легитимно право опозиције и посланика да покрећу та питања.

- Аргумената за смјену очигледно није било, а сада нам је мало јасније и шта се дешава с парламентарном већином која се мијења од ситуације до ситуације. Надам се да је сада стабилна јер пред нама су озбиљни послови од усвајања буџета па надаље - истакао је Беванда.

Говорећи о мигрантској кризи, Беванда каже да то није неочекиван проблем и да су се цијели прошли манадат бавили проблемом илегалних миграција.

Увијек је, навео је он, инсистирао да се томе приступа системски и озбиљно, а не да се гаси пожар, што се, изгледа, сада управо дешава.

- Министарство безбједности надлежно је за илегалне миграције и не бих улазио у дио посла којим се баве. Очекујемо од њих неке конкретне и спроводиве приједлоге, а колико видим и Парламентарна скупштина БиХ чека то како би дали неке смјернице. Што се финансијског аспекта тиче, Министарство финансија и трезора нема ту никаквог утицаја, више смо сервис Министарству безбједности и осталим надлежним институцијама - констатовао је Беванда.

Он је додао да не може ништа рећи о силним милионима помоћи о којима се прича јер, како каже, Европска унија пројекте додијели ИОМ-у, а они даље директно дистрибуишу помоћ на терену.

- Ми смо недавно изашли са саопштењем да ни марка није ишла преко јединственог рачуна трезора и то је цијела истина. Ти токови новца мени као министру финансија нису познати и нико нам не доставља финансијске извјештаје. Ми што знамо кроз информације Министарства безбједности је оно што примимо к знању на сједницама Савјета министара и дајући мишљења на те материјале, а никаквих финансијских извјештаја о уплатама и утрошку новца нема преко Трезора и то је једино тачно - истакао је Беванда.

Он је додао да ће Министартво финансија и трезора сва задужења, ако их добије од Савјета министара, спровести у складу с надлежностима.

- А што се тиче међународних пројеката у овој области и њиховом финансирању, ту немамо ни информација ни одговорности - закључио је Беванда.