latinica  ћирилица
17/01/2021 |  13:14 ⇒ 18/01/2021 | 10:25 | Аутор: СРНА

Додик: Политичко Сарајево без основа издигло тему "икона" на општи ниво (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да икона, коју је поклонио руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову, остаје власништво Бањалучанина и његове породице, а да је афера у вези са њом обрачун политичког Сарајева које је без икаквог основа ту тему издигло на општи ниво.
Милорад Додик (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија) -
Милорад Додик (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Додик је рекао да су "они острашћени", јер желе да се покажу у борби са Русима, али и да се освете на међународном политичком плану.

- Поручио бих им да доставе доказе да је то било власништво институција Украјине и ми ћемо то вратити уз извињење да нисмо знали да је то тако. Али, они то још нису доставили и немају никаквих података о томе - рекао је Додик у Бањалуци.

Додик је истакао како нема никаквих доказа да је нешто украдено, те да то не тврди ни Украјина, као ни да је нестало или да припада некој њеној институцији.

- Човјек из Бањалуке ми је рекао да има икону коју би желио да поклони, да је живио прије 25, 30 година у Русији и да је то дио његове породичне имовине и сматрао сам да то може да буде лијеп гест - рекао је Додик.

Додик је навео да су приликом посјете Лаврова импресије биле да политичком Сарајеву није одговарао ни Додик као домаћин, ни Лавров као гост, те да је то показано игнорисањем састанка.

Он сматра би се, да је БиХ нормална и правна држава, њени органи, а не он, распитали да ли икону заиста потражује Украјина.

- Ми смо провјеравали и на дан када сам имао састанак са Лавровим, Украјина ништа од тога није ништа потраживала, а није ни могла, јер је та икона приватна ствар, дио породичног насљеђа, те није припадала ниједној институцији, те нигдје није заведена по броју или по неком акту - појаснио је Додик.

Он је навео да постоји информација и да је политичка координација на нивоу БиХ тврдила да Интерпол нема на листи потраживања такве иконе, те да не разумије о чему се онда ради, осим што ни гост ни домаћин састанка нису добродошли у Сарајеву.

- Икона је у трезору у Источном Сарајеву и сачекаћемо да видимо. То је мала икона величине 20 са 15 центиметара - рекао је Додик.

Он је истакао како ће учествовати у поступку о икони, те да се његови људи већ саслушавају у вези са тим.