latinica  ћирилица
17/01/2021 |  19:55 ⇒ 18/01/2021 | 09:27 | Аутор: РТРС

Духовни центар у Мркоњићима на понос свих православаца (ВИДЕО)

Изградња прве фазе Духовног центра у Мркоњићима, родном селу Светог Василија Острошког, код Требиња, приводи се крају.
Духовни центар код Требиња - Фото: РТРС
Духовни центар код ТребињаФото: РТРС

Монументално здање ускоро ће дочекати прве ходочаснике и туристе, али и монахиње које ће боравити у новоизграђеном комплексу.

На темељима светитељеве родне куће, на земљи куда је Свети Василије као дјечак ходао стоји здање на понос - не само Херцеговаца, већ свих православаца.

Малобројни мјештани Мркоњића, сада их је у селу свега десеторо, од некадашњих више од 300, надају се да ће Духовни центар оживјети ово свето мјесто.

- Ми, Мркоњићани, захваљујемо свим људима који су помогли изградњу, али и свима који су пожељели да овдје буде ово велелпно здање гдје ће се помолити Светом Василију. Слава му и милост - изјавио је предсједник Црквеног одбора Раде Бошковић.

У оквиру прве фазе радова, за нешто више од предвиђених 500 дана, изграђен је комплекс објеката уз постојећу цркву Светог Василија.

Градња је била специфична и захтјевна, па се водило рачуна о сваком детаљу.

- Три стотине квадрата корисне површине, урађен конак за вјернике, помоћне просторије за монахиње. Све је рађено савремним материјалима, али неизоставно камен и дрво, у духи православља - рекао је начелник Одјељења за урбанизам и просотрно уређење града Требиње Ведран Фуртула.

Захтјевне занатске послове изводили су мајстори који имају завидно искуство у градњи црквених објеката. Овај посао им је, кажу, од посебне важности.

- Овакав посао добијете једном у 50 година, специфичан, важан, али компликован. Сваки камен треба посебно обрадити припремити и уградити - рекао је мајстор из Невесиња Михајло Мучибабић.

Након освештања звоника, новоизграђени комплекс биће и званично отвoрен.

За завршетак прве фазе преостаје изградња видиковца, што је планирано за ову грађeвинску сезону.

Мјештани се надају и изградњи водоводног система.

- Уз изградњу Духовног центра у плану је и водовод, јер без воде нема живота. Овом мјесту, али и мјештанима потребан је довод воде - нагласио је Бошковић.

За финализацију цијелог пројекта, вриједности око 2, 5 милиона КМ, које су обезбиједиле Владе Србије и Српске, град Требиње, те бројни донатори, преостаје изградња парохијског дома, пјешачких стаза и паркинг простора.

Духовни центар Мркоњићи допринијеће не само развоју вјерског туризма, него и других области.

Очекује се да ће у будућности ово ходочасно мјесто посјећивати на десетине хиљада вјерника и туриста.