latinica  ћирилица
17/01/2021 |  19:57 ⇒ 18/01/2021 | 10:32 | Аутор: РТРС

Како изгледа обука спасилаца на води у зимским условима? (ВИДЕО)

Бити спасилац захтјевна је и одговорна дужност, али уједно пружа прилику за дружење, те задовољство у помагању другима.
Спасиоци на Дрини - Фото: РТРС
Спасиоци на ДриниФото: РТРС

Наша екипа присуствовала је обуци чланова Спасилачког клуба "Соколим" из Прибоја, на ријеци Дрини у Вишеграду у зимским условима.

Спасавање из воде сложен је и потенцијално опасан поступак за унесрећеног, али и за спасиоца.

Да би се избјегле повреде или утапање, спасиоци морају бити квалитетно оспособљени и у изврсној форми.

- Морамо бити стварно спремни. Припреме су свакодневне ми тренирамо сваки дан. Имамо и тренере и планове. Бавимо се и спортским рафтингом, чланови смо репрензетације Србије, актуелни смо државни прваци Р-4 и Р-6 категорије - рекао је спасилац Душко Баранац.

Чланови Спасилачког клуба Соколим на Дрини демонстрирали су један дио своје обучености.

- Ово је један сегмент обуке спасавања на водама. Извели смо скокове са ћуприје у ријеку Дрину. Док је један спасилац скакао, други је био испод моста на обезбјеђењу - изјавио је спасилац Алекса Новаковић.

Да бисте били добар спасилац морате да волите тај позив и да посједујете вјештине и знања спасавања на води или на планини.

- Сам позив спасавања и помоћи људима је једна племенита ствар коју треба свако од нас да практикује на начин на који је њему приближан. Неко ради хуманитарне послове, волонтира. Ми радимо озбиљније акција спасавања и нашим суграђанима и тамо гдје треба - нагласио је Новаковић.

Спасилац је привилегована професија, а само спасавање живота најхуманији је чин.

Спасиоци су људи великог срца који ризикују сопствени живот да би спасили туђи, у било које вријеме и у било којим условима.