latinica  ћирилица
18/01/2021 |  09:01 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

Поповић: Докази воде до тужбе

Професор Правног факултета Универзитета у Бањалуци Витомир Поповић рекао је да ће Предсједништво БиХ моћи покренути тужбу против Хрватске пред Међународни судом у Хагу, уколико експертски тим који је формирао Савјет министара БиХ у случају "Трговска гора" у свом извјештају докаже да је локација касарне "Черкезовац" неадекватна за одлагање радиоактивног отпада и опасна по живот, здравље и околину.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

Поповић је напоменуо да се у том случају БиХ може позвати на ЕСПО конвенцију из 1991. године о процјени утицаја на животну средину у прекограничном контакту, која има разрађен механизам шта у таквим случајевима радити.

- Ако неки прекогранични проблем није могуће ријешити дипломатским путем, онда остају опције међународна арбитража или тужба пред овим судом - навео је Поповић, који је и замјеник предсједавајућег правног тима за израду стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива из Нуклеарне електране "Кршко" на локацији "Черкезовац" на Трговској гори у Хрватској.

Он је за "Глас Српске" рекао да је прије такве одлуке потребно сачекати извјештај и мишљење експерата.

- Уколико он буде негативан, онда би било потребно дипломатским путем се обратити властима у Хрватској, да би се видјело да ли они и даље планирају да ова локација буде претворена у одлагалиште за радиоактивни отпад или не - рекао је Поповић.

Уколико одговор буде потврдан, додао је он, онда је једини механизам тужба.

- Дубоко сам увјерен да Хрватска неће пристати на арбитражу. Немамо шта да чекамо, јер је ионако већ доста времена изгубљено и потрошено због разних политичких анимозитета - рекао је Поповић.

Напомињући да неке од комисија и група, које су формиране још прије четири, пет година, нису урадиле готово ништа, Поповић је изразио бојазан да би БиХ због тога могла бити доведена пред свршен чин.

- Због свега тога се бојим да не будемо доведени пред свршен чин, да се једног дана пробудимо и видимо да је Хрватска на ову локацију превезла радиоактивни отпад из Нуклеарне електране `Кршко` или неких других европских земља - додао је он.

Упркос противљењу грађана са обје стране ријеке Уне, као и представника локалних власти у сливу ријеке Уне у Републици Српској и Федерацији БиХ, Владе Унско-санског кантона, власти Републике Српске и БиХ, Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" одлаже у касарни "Черкезовац" на Трговској гори, у хрватској општини Двор, на самој граници са БиХ.

Потреси који су данима дрмали Хрватску дали су случају "Трговска гора" нову димензију, а поготово јер се Петриња као епицентар земљотреса налази само четрдесетак километара од касарне "Черкезовац" и планиране локације за одлагање радиоактивног отпада.