latinica  ћирилица
18/01/2021 |  09:07 ⇒ 09:19 | Аутор: СРНА

Маринко Војиновић прави традиционални јањски сир и кајмак

Има двадесетак крава, углавном сименталки, и све добијено млијеко претвара у сировине, као што су тврди сир, свјежи сир, млијечни намаз и кајмак.
Маринко Војиновић - Фото: СРНА
Маринко ВојиновићФото: СРНА

Сви његови производи су, каже, природни, а со једина додата супстанца у њима.

Маринко Војиновић из села Горица, удаљеног 13 километара од Шипова, један је од ријетких мушкараца који се одважио да остане у суровом планинском крају и по традиционалном рецепту производи надалеко чувени јањски сир и кајмак.

Војиновић прави сиреве и кајмак према испробаним методама које се у овом поднебљу преносе са генерације на генерацију, са "кољена на кољено", те тако чувају од пролазности и заборава.

Он прича Срни да има двадесетак крава, углавном сименталки, и да све добијено млијеко претвара у сировине, као што су тврди сир, свјежи сир, млијечни намаз и кајмак. Сви његови производи су, каже, природни, а со једина додата супстанца у њима.

- Тек помузено млијеко се прокува, па се додаје кисело млијеко и тад настаје процес раздвајања сира и сурутке, а онда иде процес стављања у калупе и сољење. За килограм сира ми је потребно од шест до седам литара млијека - наводи Војиновић.

Он додаје да у овом периоду дневно произведе три до пет килограма сира, а преко љета 15 до 20 килограма. Осим свјежег сира, прави и зрели, тврди сир који мора да одстоји у подруму од 40 до 60 дана, колико је потребно да сазри.

- Кад одлежи у подруму, он се убуђа и створи своју заштиту. Некад у те сиреве ставим сријемуш, а некад их правим са свјежом и љутом паприком, све према жељи муштерија - наводи Војиновић.

Он објашњава да је процес прављења кајмака веома сложен и да је потребно пронаћи адекватну температуру за млијеко.

"Прављење кајмака је сложенији процес, на ватри се млијеко ускувава, а ватра не смије бити ни слаба ни прејака, мора бити константна температура како би се ухватио прави кајмак", прича Војиновић.

Војиновић своје производе продаје пријатељима и њиховим познаницима, а вјерује да ће преко недавно основаног удружења "Јањски кајмак" имати сигурнији пласман на тржиште.

- Удружење "Јањски кајмак" основано је прије двије године, циљ нам је био брендирање јањског сира и кајмака. Урађен је елаборат и сад треба да се доврши географска заштита производа која би омогућила дистрибуцију и трговинске ланце који гарантују стални откуп и сигурну цијену - каже Војиновић.

Цијена обичног сира и сира за мазање износи 10 КМ, док је за зрели сир и кајмак потребно издвојити 15 КМ.

До сада је ове производе од млијека излагао на сајмовима у Београду и у Мркоњић Граду, као и локалном излетишту Јањске отоке.

- Преко љета обучем јањску ношњу и у нашем излетишту Јањске отоке презентујем производе, које туристи купују јер су 100 одсто органски и јер у њима нема никакве хемије - истиче Војиновић.

Он наглашава да ни помоћ локалне заједнице не изостаје и да је преко Ифада набавио мини-сирану, те да често иде и на предавања која се организују путем Министарства пољопривреде и водопривреде.

Војиновић каже да је живот на селу лијеп, те да он покушава да се задржи овдје, у селу Горица, у јањском крају, у близини манастира Глоговац.