latinica  ћирилица
18/01/2021 |  09:14 ⇒ 13:10 | Аутор: Глас Српске

Заробљено 126 милиона КМ од путарина

Због опструкције ФБиХ још нису расподијељени сви приходи од путарине, а према посљедњем пресјеку Управе за индиректно опорезивање БиХ на рачуну резерви за три године сакупљено је 125,89 милиона КМ.
Гориво - Фото: РТРС
ГоривоФото: РТРС

У УИО БиХ истакли су да се Одлука о привременој расподјели прихода од путарине за изградњу аутопутева и за изградњу и реконструкцију других путева, коју је донио Управни одбор, примјењује од фебруара 2018. године. Од тога дана на посебан подрачун прикупља се путарина у износу од 0,25 КМ по литру деривата који се прода на тржишту БиХ, док се прије измјене Закона о акцизама издвајао износ од 0,10 КМ.

- Овом одлуком је утврђена привремена расподјела наплаћених прихода од путарине за изградњу аутопутева и изградњу и реконструкцију других путева који се воде на посебном подрачуну отвореном код Централне банке БиХ - рекли су у УИО БиХ.

Додали су да од укупно прикупљених прихода по овом основу десет одсто остаје на подрачуну код Централне банке БиХ, а служиће за поравнање прихода по утврђивању коначне методологије расподјеле.

- Преосталих 90 одсто прихода дијели се корисницима и то ентитетима и Брчко дистрикту БиХ, тако да 59 одсто припада Федерацији БиХ, 39 одсто Републици Српској, а два одсто Брчко дистрикту - истакли су у УИО.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић, која је и члан Управног одбора УИО БиХ, за Глас Српске је истакла да је на посљедњој сједници предложено да се поменути новац расподјели ентитетима и Брчко дистрикту према важећим коефицијентима, али приједлог нису подржали представници ФБиХ.

- Ми то можемо поново предлагати, али док се сва три министра у УО УИО не договоре, до расподјеле тог новца неће доћи, иако би та средства свима добро дошла за изградњу аутопутева и других путева, као и њихову реконструкцију - рекла је Видовићева.

Истакла је да ће расподјела новца прикупљеног од путарина бити спорна све док не буде договорен коначан коефицијент расподјеле, а када ће то бити, нико не зна.

Представници ФБиХ инсистирају на већем коефицијенту приликом расподјеле новца, јер сматрају да на подручју Федерације има више аутомобила,  а самим тим се слијева и више новца од путарине.

Закон

Нови Закон о акцизама ступио је на снагу 1. фебруара 2018. године. Законске измјене подразумијевале су повећање путарине, раст акцизе на лож-уље и увођење акцизе на биогорива. Новац прикупљен на основу тих намета мора да буде утрошен за изградњу аутопутева и за градњу и реконструкцију путева.