latinica  ћирилица
18/01/2021 |  10:36 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Кошарац: БиХ има и имаће огромне проблеме због политике Турковићеве и СДА

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је Срни да Бисера Турковић готово сваком својом изјавом и поступком доказује да не обавља функцију министра иностраних послова у Савјету министара, већ да тај посао ради искључиво у функцији бошњачке политике и СДА, бошњачке странке која је и предложила на ту позицију.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Коментаришући јучерашњи иступ Турковићеве, Кошарац је оцијенио да се она у функцији министра иностраних послова на увредљив начин обраћала српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику, износећи низ неистина и исконструисаних оптужби на његов рачун, те упозорио да је тако нешто могуће само у оваквој земљи каква је БиХ.

- Не постоји држава у свијету у којој министар иностраних послова може на овакав начин да се обраћа шефу државе! То показује да Турковићева и њена СДА не показују ни минимум поштовања према заједничким институцијама, институционалној хијерархији, законима и Уставу ове земље. Због таквог понашања и због такве политике, коју СДА годинама проводи, ова земља има и имаће огромне проблеме у будућности - поручио је Кошарац.

Он је нагласио да се "госпођа Турковић у потпуности ставила на страну иностраних и домаћих центара моћи који су исконструисали 'аферу икона' с циљем да дискредитују српског члана Предсједништва БиХ и несумњиво најјачег политичког ауторитета међу Србима у Републици Српској, али и да наруше добре односе које Република Српска и Милорад Додик годинама гаје са Русијом".

- Умјесто да се придружи захтјевима Кабинета српског члана Предсједништва БиХ и да дипломатским путем хитно затражи од Украјине материјалне доказе за тврдње да је икона њихова, да их упозори да тврдње без доказа, а њих, очито, нема, нарушавају односе двије земље, Турковићева се гура у прве редове оних страних центара моћи и медија који су фабриковали цијелу ову причу и свакодневно долива уље на ватру - упозорио је Кошарац.

Он је додао да се у јучерашњем иступу Турковићеве могу препознати и додатни политички разлози због којих се фабрикују афере против српског члана Предсједништва БиХ.

- Очигледно је Додик главна сметња провођењу интереса неких међународних фактора и бошњачке политике, попут размјештања миграната на територији Републике Српске, извођења Оружаних снага БиХ на границу према Србији или испуњавања услова за кретање ка чланству у НАТО-у. То су циљеви због којих плаћени медији у Кијеву и Сарајеву, а нажалост и неки медији у Републици Српској, објављују идентичне лажне текстове - истакао је Кошарац.

Он је упозорио да су се оркестрираној непријатељској пропаганди против српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика придружили и неки опозициони политичари из Републике Српске.

- Не вриједи Вукоти Говедарици објашњавати шта су циљеви и интереси појединих страних држава и бошњачке политике. Њему је неко рекао да је демократија кад се у Народној скупштини Републике Српске дува у звиждаљку и кад се из Гацка брани Украјина, а напада Додик. Вјероватно му нико није рекао да је због такве политике СДС након пуних 25 година изгубио власт у Гацку - закључио је Кошарац.