latinica  ћирилица
18/01/2021 |  10:52 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Еркићевој стижу увредљиве поруке јер је осудила изјаву Станивуковића (ВИДЕО)

Након што је осудила изјаву градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића "Јесам заузет, али нисам одузет", активисткињи за људска права особа са инвалидитетом, Ани Котур Еркић, стижу увредљиве и погрдне поруке. Истовремено, Станивуковић се није огласио, нити извинио због ове поруке.
Ана Котур-Еркић (фото:Cvjeta Kovačević/RAS Srbija) -
Ана Котур-Еркић (фото:Cvjeta Kovačević/RAS Srbija)

У порукама које добија од понедјељка увече појединци пишу увреде, тврдећи да њена рекација на изјаву градоначелника Бањалуке није објективна, каже Ана Котур Еркић . Изненађена је, додаје, ћутањем невладиних организација и већине институција које нису стале у одбрану њеног права на став и јавну критику.

- Оно што је забрињавајуће јесте да овај напад није усмјерен на изјаву коју сам дала, није аргументован на начин да побију ту изјаву, већ искључиво да деградира мене као личност и мој досадашњи рад, ова изјава коју сам дала заправо није први пут да сам осудила, у јавном простору, непримјерену терминологију особама са инвалидитетом, али напад ове вртсте је први континуирани напад који се дешава - рекла је Котур Еркић.

Од представника бројних организација које се баве заштитом особа са инвалидитетом, које смо и ми контактирали, само се огласила директорка Џендер центра Републике Српске, Мирјана Лукач.

- Ана Еркић која брани интегритет је изложена на друштвеним мрежама линчу од стране људи који подржавају Драшка Станивуковића при томе не размишљајући о томе да је он том својом изјавом увриједио људе који имају посебне потребе или су особе са инвалидититеом - сматра Лукачева.

Неоглашавање Драшка Станивуковића по овом питању, каже Лукачева, сугерише и на то да он не осјећа потребу да се извини, као и да је неприхватљиво да се у времену потпуне демократије и равноправности догађају инциденти чији су актери јавне личности.