latinica  ћирилица
18/01/2021 |  11:16 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Црепуља: Појединци и данас величају усташку идеологију

Скнављење усташким симболима спомен-плоче невиним српским жртвама у Челебићу порука је да појединци и данас величају фашистичку и усташку идеологију, рекао је за Срну парох ливањски Предраг Црепуља.
Челебић: Оскрнављена спомен-плоча (Фото: omlivanjska.com) -
Челебић: Оскрнављена спомен-плоча (Фото: omlivanjska.com)

Црепуља пита - коме сметају невине жртве које су пострадале јер нису жељели да се одрекну своје вјере и коријена?

- Овакав догађај додатно пољуљава међуљудске и међувјерске односе. Коме могу сметати невине жртве, да се послије толико година породице жртава присјећају Другог свјетског рата - истакао је парох ливањски.

Према његовим ријечима, скрављење спомен-плоче у Челебићу порука је Србима да је и данас усташка идеологија присутна и умјесто да се гради мир и Србима се шаљу поруке мржње.

- Величају се фашистичке и усташке идеологије које никоме нису донијеле добро - додао је Црепуља.

Спомен-плоча у Челебићу код Ливна за више од 400 Срба из овог и околних села, које су усташе убиле 1941. године, оскрнављена је усташким симболима.

- Починилац или више њих у задње вријеме су написали графите црним спрејем на споменику који се налази у православном гробљу у Челебићу-  рекао је Срни портпарол Министарства унутрашњих послава Ливањског кантона Ивица Врдољак.

У масовној гробници у селу Челебић налазе се посмртни остаци више од 400 Срба које су усташе заклале, убиле на други начин или су их живе бацале у јаму безданку Бикушу.