latinica  ћирилица
18/01/2021 |  12:32 | Аутор: СРНА

Бијељина: Отворен ХИСПА центар за превенцију инфаркта и шлога

У бијељинској Болници "Свети врачеви" данас је отворен Центар за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога /ХИСПА/, који обезбјеђује персонализован и мултидисциплинаран приступ пацијенту и све облике превенције за очување здравља.
Удружење ХИСПА центар - Фото: СРНА
Удружење ХИСПА центарФото: СРНА

Предсједник Свјетског удружења за васкуларно здравље Небојша Тасић, који је и предсједник Удружења ХИСПА центара, рекао је новинарима да је превенција, уз инвазивну дијагностику и терапију, вјероватно основ лијечења кардиоваскуларних болести, што се посебно показало током пандемије, јер ковид највише напада срце и крвне судове.

Он је истакао да ХИСПА центар није само центар за лијечење кардиоваскуларних обољења, него сигурна кућа за очување здравља. Тасић је као факторе ризика оболијевања од кардиоваскуларних, али и развој других обољења, навео пушење, стрес, гојазност, недовољну физичку активност, поремећај метаболизма липида и повишен крвни притисак.

Тасић је додао да је старосна граница код инфаркта и шлога између 40 и 45 година, али да међу обољелима већ има и оних између 30 и 35 година.

Директор Болнице "Свети врачеви" у Бијељини Златко Максимовић рекао је на отварању ХИСПА центра да није случајно што се у овој здравственој установи доста улаже у кардиологију, с обзиром на то да су кардиоваскуларна обољења најзаступљенија од свих и водећи узрок смртности.

"Кардиолози су у бијељинској болници јединствени у жељи да подигнемо ниво квалитета кардиологије, што смо већ урадили када смо отворили ангио-салу да ради 24 часа дневно, а настављамо са отварањем ХИСПО центра, који појачава квалитет кардиологије у нашој болници", истакао је Максимовић.

Од почетка свакодневног рада ангио-сале 29. децембра до сада је у Болници "Свети врачеви" збринуто 10 пацијената са инфарктом, а најмлађи од њих имао је 39 година.