latinica  ћирилица
18/01/2021 |  14:05 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Скрнављење спомен-плоче у Челебићу упозорење Србима повратницима

Предсједник Иницијативног одбора кровне асоцијације Срба Федерације БиХ Миле Марчета рекао је Срни да је скрнављење спомен-плоче у Челебићу порука упозорења Србима у Дрвару и Босанском Грахову.
Челебић: Оскрнављена спомен-плоча (Фото: omlivanjska.com) -
Челебић: Оскрнављена спомен-плоча (Фото: omlivanjska.com)

Марчета подсјећа да је све почело прецртавањем ћириличних натписа за мјеста у Федерацији, па до уништавања српских споменика.

- Тражим да надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ, од кантоналних и федералних власти, реагују на скрнављење усташким симболима спомен-плоче српским жртвама у Челебићу у Ливну - каже Марчета.

Он каже да је ово Србима у Дрвару и Босанском Грахову упозорење.

- Све ово је упозорење и Србима у Босанском Грахову и Дрвару да не треба да буду на својим огњиштима и да им пријети опасност. Зашто ћуте власти? Очекујем оштре казне - истакао је Марчета.

Он очекује одговор власти у БиХ да ли овакви догађаји нарушавају конститутивност три народа у БиХ.

- Споменик жртвама фашистичког терора у Дрвару срушен је за прве изборе послије рата као знак да ми Срби нису добро дошли у Дрвар - навео је Марчета и додао да данас они који су срушили споменик не спомињу да би требао бити поправљен.

Он је подсјетио како је било бити Србим крајем деведесетих у Дрвару.

- Године 1997. када сам обављао функцију начелника општине Дрвар Хрватска државна телевизија из Загреба дошла је у Дрвар и питала ме како се осјећам под шаховницом и стављали су ме намјерно под шаховницу да ме тако снимају - подсјетио је Марчета.

Он каже да је тада поручио да је трагедија хрватског народа ако је шаховница застава страха за Србе повратнике.

Марчета је и осудио кажњавање Србина у Оџаку на Бадњи дан због истицања српске заставе, као и свако друго омаловажавање Срба у Федерацији БиХ.

У масовној гробници у селу Челебић налазе се посмртни остаци више од 400 Срба које су усташе заклале, убиле на други начин или су их живе бацале у јаму безданку Бикушу.