latinica  ћирилица
18/01/2021 |  18:17 ⇒ 18:18 | Аутор: СРНА

Кошарац: Турковићева води ускостраначку политику

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да министар иностраних послова Бисера Турковић у "случају икона" спроводи ускостраначку политику и политику неких других центара моћи.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Бираћу ријечи цијенећи њене године и колегијалан однос. Турковићева води иностране послове као министар, а њен шеф је Предсједништво БиХ. Покажите ми земљу игдје на свијету гдје министар иностраних послова без аргумената и без чињеница износи такве ставове према свом шефу државе?! Нигдје - рекао је Кошарац новинарима.

Он је навео да би било потпуно логично да Турковићева пружи допринос кабинету српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да се дође до материјалних доказа када је ријеч о икони и власништву, а не да води кампању против "колективног шефа државе", што није први пут.

Додао је и да је видљиво да постоји синхронизација и да се жељело да се замагли непримјерен и непристојан догађај у Сарајеву када два члана Предсједништва нису дочекала министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова.

- Вјероватно иза тога стоји и настојање да буду негирани капацитети Милорада Додика, али то је политичар број један у Републици Српској и код српског народа који је то потврдио са 370.000 гласова - истакао је Кошарац.

Он је поручио да успјех Додика на изборима за српског члана Предсједништва не може избрисати гумицом ни Турковићева, нити било ко други.

- Да ли је ријеч о фрустрацији што је дочекао Лаврова у Источном Сарајеву?!Вјероватно јесте. Да ли неко жели да нарушава односе неких земаља, Републике Српске и Русије?!Вјероватно жели. Али, министар иностраних послова нема тај мандат - упозорио је Кошарац.

Он је додао да министар иностраних послова треба да спроводи политике које дефинише Предсједништво БиХ, а не да критикује члана Предсједништва и уводи неки потпуно неаргументовани спин.

- Једино што је могла да тражи јесте потпуни ангажман да се утврди да ли је икона власништво Украјине или није. Мислим да је ово врло некоректан и проблематичан потез министра иностраних послова у Савјету министара - рекао је Кошарац.

Он је рекао да су се у кампању укључили и опозициони политичари из Републике Српске, као и одређени медији из Српске и Федерације БиХ.

- Видљиво је да Вукота Говедарица који је био кандидат за предсједника Републике Српске сада остао само рецитатор пјесмица Мирка Шаровића и брани Украјину из Гацка - рекао је Кошарац и додао да "Говедарица, вјероватно, није обавијештен да је изгубио изборе у Гацку и да је сада тамо СНСД на власти"