latinica  ћирилица
18/01/2021 |  18:34 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

Војни вјештак Тужилаштва: У Калиновику није било војних мета

Војни вјештак Тужилаштва БиХ Младен Маринковић рекао је на суђењу генералу тзв. Армије БиХ Рамизу Дрековићу за ратни злочин над српским цивилима на подручју Калиновика 1995. године рекао је да у Калиновику није било војних мета.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Маринковић је изнио налаз и мишљење на рочишту одржаном 21. децембра када је рекао да наредба за артиљеријско дејство није била законита и да је гранатирањем почињен ратни злочин против цивилног становништва.

Вјештак је данас, одговарајући унакрсна питања одбране, рекао да се бавио истраживањем по више метода о Четвртом корпусу и да је 1994. или 1995. године дошло до преформулисања корпуса.

Он је навео да је податке о наоружању и војној опреми из извјештаја преузео са интернета, те да је податке о тенковима добио "на основу интернета и других података".

Бранилац Мирсад Црновршанин навео је да је, по наредби Тужилаштва, задатак вјештака био да утврди организационо-формацијску структуру Четвртог корпуса и артиљеријских јединица у мају и јуну 1995. године, а да је он одређене податке преузимао са интернета, те да у свом налазу и мишљењу наводи "Википедију".

Он је упитао вјештака да ли има документ којим ће потврдити да је дошло до преформулисања корпуса, на шта је вјештак рекао да "нема сад овдје", али да је имао наредбе, заповијести и све документе које му је Тужилаштво дало, преноси Бирн.

Црновршанин је навео да је командант корпуса формирао три командна мјеста, те упитао вјештака да ли је могао да увијек буде на сва три мјеста, на шта је вјештак одговорио да "није имао потребе да буде".

Вјештак је у извјештају навео да "искључиво право артиљеријских борби има командант", на шта је одбрана рекла да је преузети навод из борбеног правила вјештак искривио, што је Маринковић оспорио.

Одбрана је навела да су фотографије које је вјештак користио у извјештају све са интернета и упитао га да ли је све што се налази на интернету тачно. "Те информације су тачне", рекао је Маринковић.

Одбрана није завршила унакрсно испитивање овог вјештака, те ће испитивање бити настављено 1. фебруара.

Дрековић је оптужен да је, као командант Четвртог корпуса такозване Армије БиХ, од 21. маја до 7. јуна 1995. наредио артиљеријским јединицама у мјесту Бјелимићи, општина Коњиц, неселективне нападе на српске цивиле у Калиновику, у којима је погинула петнаестогодишњакиња, а неколико цивила рањено. /