latinica  ћирилица
18/01/2021 |  18:55 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Судије и тужиоци траже оставку Дебевца (ВИДЕО)

Судије Суда БиХ и тужиоци Тужилаштва БиХ, у непотписаном отвореном писму, позвали су предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца, да одмах и безусловно поднесе оставку и врати мандат судије Суда БиХ, из разлога познатих правосудној заједници, домаћој јавности и међународним институцијама. Судије и предсједник Суда БиХ, и главни тужилац и тужиоци Тужилаштва БиХ одбацили су и осудили, како истичу, непримјерене нападе.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

У писму се наводи да је општепозната чињеница "добрих" односа Дебевца са директором Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османом Мехмедагићем, па тако и његовим менторима, посебно у вријеме кривичног процесуирања Мехмедагића, истраге, подизања оптужница и суђења.

- Сви знамо да као предсједник Суда БиХ злоупотребама положаја испуњаваш све жеље и налоге, посебно злоупотребе овлашћења директора ОБЕ, посебно када је ријеч о легализовању или прикривању приватизованих и криминалних активности Агенције и њених ментора из сјене - наводи се у писму.

У писму, Дебевца оптужују да је на позиције постављао себи лојалне кадрове, како би у својим рукама имао све оптужнице и истраге Тужилаштва БиХ и битне предмете Суда БиХ. Између осталих, и предмет "Респиратори".

- Предсједниче Суда БиХ, судија Ранко Дебевец, вријеме је да одете, не само са дужности предсједника Суда, већ и са дужности судије у Суду БиХ. Дајте оставке и ослободите простор, због свих нас часних, поштених, професионалних и одговорних судија и тужилаца, због свих нас грађана БиХ - стоји у писму.

Наводе изнесене у писму непознатог пошиљаоца, судије и предсједник Суда БиХ одмах су одбацили, тврдећи да је ријеч о малициозним и монтиранима текстовима.

- Усљед недостатка стварне криминалне количине, умјесто ранијих анонимних кривичних пријава, прешло се на анонимна такозвана отворена писма, с навођењем лажних потписника, све с циљем што директнијег атака на углед и ауторитет Суда БиХ - наводи се у саопштењу судија и предсједника Суда БиХ.

Судије су позвале тужиоце Тужилаштва БиХ да се изјасне да ли су потписници анонимног "отвореног писма". Одговор на позив нису добили, а стигло је штуро реаговање.

- Главни тужилац и тужиоци Тужилаштва БиХ осуђују сваки вид непримјереног напада на носиоце правосудних функција. И сами смо често били жртве неоснованих анонимних пријава и притужби - пише у саопштењу главног тужиоца и тужилаца Тужилаштва БиХ.

Став о писму затражили смо и од Ранка Дебевца.

Позивајући се на саопштење судија и предсједника Суда БиХ, у телефонском разговору кратко је поручио да нема други коментар на писмо.

Негирао је и да је аутор пријетеће поруке која је у посједу РТРС-а, а коју је, како сазнајемо, упутио особи са коју сумња да стоји иза анонимног писма.

Да је порука послата са његовог телефона, јасно је из тога што нам се с тог броја и јавио на позив.