latinica  ћирилица
19/01/2021 |  08:23 ⇒ 08:49 | Аутор: СРНА

Удружење "Бирач" - чувар српске традиције

Чланови Удружења за очување традиције "Бирач" у Власеници тренутно припремају нове кореографије и надају се да ће их у току ове године видјети публика у Републици Српској и Србији.
Удружење за очување традиције "Бирач" - Фото: СРНА
Удружење за очување традиције "Бирач"Фото: СРНА

Прије годину дана добили су новог умјетничког руководиоца Ђорђа Васића из Милића који је, упркос тренутној епидемиолошкој ситуацији, поставио пет кореографија за које музику купују, а то је, кажу у Удружењу, значајно издвајање новца.

- За годину дана смо припремили игре из Лесковца и Бујановца, спремамо игре из Шумадије, Косовског поморавља, Димитровграда, а у припреми су и игре из Бирча. Ми радимо као да ћемо сутра да наступимо - изјавио је Васић.

Планови за наредни период су им оснивање пјевачке групе и оркестра, с обзиром на то да има много играча који знају да свирају и пјевају.

Предсједник Удружења Борислав Матић рекао је Срни да је Удружења за очување традиције "Бирач" основано 2016. године у Власеници, имало је око 100 чланова, али је неповољна ситуација у вези са вирусом корона утицала на то да их сада има 80.

- Тим бројем смо задовољни. Ми ово радимо волонтерски, са пуно љубави и нисмо престајали да вјежбамо, без обзира на све недаће, епидемиолошке и финансијске. Надамо се да ће се до прољећа стање вратити у нормалу и да ћемо наставити са концертима за које се увелико припремамо - навео је Матић.

Он је додао да се у већини случајева Удружење финансира сопственим средствима, када иду на путовања прикупе новац, плате котизацију, обезбиједе превоз, те је за опстанак Удружења захвалан дјеци која су стрпљива и пуна ентузијазма.

- Удружење је 2019. из буџета општине Власеница добило 1.000 КМ, прошле године од општине нисмо тражили средства због ситуације која нигдје није златна, а за ову годину имамо обећања да ће бити издвојена додатна средства за рад Удружења, што би нам много значило у даљем функционисању - додао је Матић.

У Удружењу "Бирач" дјелују четири групе, млађи играчи - ученици до 5. разреда основне школе, средња група до 8. разреда, први ансамбл и рекреативна група.

Секретар Удружења Сања Милић, која у првом ансамблу игра од када је Удружење формирано, каже да је тешко, али да се сналазе, посебно за народне ношње.

- Немамо конкретна средства намијењена за куповину ношњи. Добијамо их од спонзора које сами тражимо, а највећи нам је предсједник Удружења, затим фирме из Милића и Угљевика. Тренутно имамо ношњу за седам кореографија, за поједине смо куповали, неке смо сами шили, јер има доста жена које нам волонтерски помажу. Опанке купујемо у Лозници - изјавила је Милићева Срни.

Удружење је имало велики број гостовања и такмичења, међу којима су "Џивџан фест" у Врњачкој Бањи, те манифестација "Дани Вука Караџића" у Лозници. У Власеници су лани имали запажен наступ поводом 9. јануара - Дана Републике Српске.

У септембру 2018. и 2019. године одржали су годишње концерте за Дан општине, када су угостили велики број Удружења и културно-умјетничких друштава из Љига, Пецке, Осечине, Велике Дренове код Трстеника, Брчког и многа друга.

Удружење је одржало и велики број хуманитарних концерата.