latinica  ћирилица
19/01/2021 |  08:38 ⇒ 08:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Холандија отписала дугове родитељима

Холандске власти саопштиле су да су отписале дугове родитељима, погрешно оптуженим за превару у вези са исплатом дечијих додатака, након што је тај скандал довео до оставке Владе.
Влада Холандије (фото:worldatlas.com) -
Влада Холандије (фото:worldatlas.com)

Министарка финансија Александра ван Хуфелен рекла је у понедјељак да та одлука значи да ће хиљаде родитеља које је пореска управо неправедно оптужила за превару добити свих 30.000 евра, како им је обећано прошле недјеље, преноси АП.

- Вјерујем да родитељи заслужују потпуни отпис дугова како би могли да искористе надокнаду за нови почетак - навела је Ван Хуфелен.

Влада Марка Рутеа поднијела је оставку у петак послије парламентарног извештаја "Неправда без преседана", у којем се наводи да је пореска управа својим политикама, чији је циљ био спречавање превара у вези с исплатама дечијих додатака родитељима, прекршила "основна начела владавине права".

Тим политикама су хиљаде родитеља биле оштећене претходних година, а многи су запали у велике дугове.

Ван Хуфелен је рекла да преговара са приватним организацијама као што су банке и компаније за обезбјеђење смјештаја како би и оне отписале дугове оштећеним родитељима.

Иако је Рутеова Влада поднијела оставку, она ће остати на власти у техничком мандату до формирања нове већине након парламентарних избора 17. марта.