latinica  ћирилица
19/01/2021 |  08:49 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Величање џелата над Србима - доказ да у главама Бошњака рат још траје

Снимак некадашњих припадника озлоглашене 105. Бужимске бригаде на коме се виде ратне униформе, ратна застава БиХ, а дјеца кличу "Алаху егбер!", показује да у муслиманским главама рат још траје, изјавила је члан Комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић.
Бужим годишњица (Фото: atvbl.com) -
Бужим годишњица (Фото: atvbl.com)

Према њеним ријечима из Бужима је послата страшна порука за друга два народа која живе у БиХ, а међународна заједница ћути и још нема реакције.

- Отварати овај проблем у парламенту БиХ и заједничким институцијама је узалудно, јер сви бошњачки политичари били власт или опозиција стоје иза приче радикалних исламиста - указала је Мајкићева.

Она је за Вечерње новости нагласила да застрашујуће дјелује повик и истакла да све подсјећа на почетак рата када су се радикални исламисти сакупљали у БиХ.

- Док Срби у многим мјестима страдања на подручју Федерације БиХ не могу да прислуже свијеће својим најмилијим, У Бужиму се вијоре ратне заставе такозване Армије БиХ и шетају се мушкарци у ратним униформама - рекла је Мајкићева.

Она истиче да радикални исламисти не мирују у ФБиХ, као и да је радикална исламска Босна показана у Бужиму.

Директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић упозорио је да се у Бужиму величају они који су одсијецали српске главе у рату.

- Оваквим клиповима се шаљу ратне поруке и подсјећа на одреде попут Ел муџахедина који су починили стравичне злочине, одсијецајући српске главе уз повике "Алаху екбер!" - рекао је он.

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да је из Бужима послата примитивна и брутална порука, али и показано право лице Бошњака.

- Нема ниједне вијести у Сарајеву овом догађају. За њих је нормално да вехабије вичу `Алаху екбер!` и машу ратним заставама. Ово је лице бошњачког народа које велича одсијецање српских глава и жели да се Босна врати у исламско–османлијску прошлост - оцијенио је Галијашевић.

Декан Факултета за безбједност у Бањалуци Предраг Ћеранић указао је да Сарајево вјешто избјегава теме радикалног ислама.

- Данас у Сарајеву желе да наметну причу о утицају Србије и Русије у БиХ, а о радикалним исламистима, добровољцима из БиХ, који ратују широм свијета или параџематима - ћуте. Тако се односе према Бужиму који се игнорише - рекао је он.

Новости наводе да су сви медији у Сарајеву, потенцирајући да се ради о провокацији Бошњака, пренијели вијест да је Србину из Оџака Дамиру Ковачевићу написана казна од 200 КМ, јер је на бадњак ставио српску тробојку, док истовремено из међународних кругова у БиХ и грађанског Сарајева нема осуде снимка из Бужима гдје се јасно виде ратни барјаци и на ком дјеца кличу "Алаху екбер".