latinica  ћирилица
19/01/2021 |  09:55 ⇒ 13:08 | Аутор: СРНА

Митрополијa: У Црној Гори нема пливања за часни крст

Овогодишње обиљежавање празника Богојављење у Црној Гори неће пратити традиционално пливање за Часни крст, потврђено је Срни из Митрополије црногорско-приморске.
Бар - Богојављење - Фото: СРНА
Бар - БогојављењеФото: СРНА

На друштвеним мрежама јуче су објављене информације да пливања неће бити у Подгорици, Бару и Никшићу.

Протојереј-ставрофор Слободан Јокић рекао је да у Никшићу ове године неће бити организовано богојављенско пливање за Часни крст, а златник са ликом Исуса Христа, који се додјељује ономе ко први стигне до Часног крста, биће додијељен здравственим радницима у граду под Требјесом.

- Они су први стигли до онога Часног крста, први су били и данас су на првом мјесту, тамо гдје је велико страдање и тамо гдје је велика потреба. Они и данас носе тај Часни крст Господњи за све нас и за оне који су обољели од ове и других болести - рекао је Јокић.

Јокић је истакао да су здравствени радници у Никшићу и у Брезовику несебично показали своју љубав према болеснима и свима дали примјер како се треба жртвовати за ближњега свога.

Српска православна црква прославља данас Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере.

Исуса Христа је на ријеци Јордан крстио Јован Крститељ који је крштавао људе, припремајући их тако за долазак Месије.

На празник Богојављења, према народном обичају, вјерници измјењују поздраве - "Бог се јави!" и "Ваистину се јави!".