latinica  ћирилица
19/01/2021 |  09:57 ⇒ 12:06 | Аутор: sputniknews.com

Богојављење у Русији: Света традиција купања у леденој води (ВИДЕО)

Православни хришћани данас обиљежавају један од најважнијих хришћанских празника – Крштење Господње, односно Богојављење. У ноћи 18. јануара, Руси су традиционално урањали у ледену воду.
Богојављење у Русији (Фото:Sputnik / Vitaliй Anьkov) -
Богојављење у Русији (Фото:Sputnik / Vitaliй Anьkov)

Ове године је први пут освештана вода на Саборном тргу Главног храма Оружаних снага Русије, који је отворен у јуну прошле године.

У Подмосковљу је било и до 20 степени испод нуле, али је без обзира на то било много оних који су жељели да се придруже традицији.

Војници учествују у богојављенском купању широм земље. Само у Централном војном округу у "јордан" (тако се назива рупа у леду у знак сјећња на ријеку Јордан у којој је Јован Крститељ крстио Исуса Христа) уронило је око 10 хиљада људи, притом, не само војници, већ и чланови њихових породица. У округу су специјалисти Министарства одбране Русије припремили 50 базена, опремивши их специјалним платформама и мердервинама.

Традиционално су први обавили ритуал купања у леденој води становници Далеког истока.

Богојављење је обиљжено и у Нагорно-Карабаху. Руски мировњаци и мјештани су могли не само да уроне у освештану воду, већ и да се исповиде и запале свијеће.

Иначе, Богојављење је хришћански празник којим се обиљежава успомена на Христово крштење на ријеци Јордан и јављање Бога у виду голуба и гласа: "Ово је син мој и њега послушајте". Слави се 19. јануара код цркава које се држе јулијанског календара.

Богојављење је праћеном ритуалом купања у леденој води. Дан раније се обавезно освештава вода, како би се вјерници очистили од гријеха.