latinica  ћирилица
19/01/2021 |  12:15 ⇒ 15:30 | Аутор: sputniknews.com

Нова руска вакцина 100 одсто ефикасна

Имунолошка ефикасност нове руске вакцине против вируса корона "ЕпиВакКорона" износи 100 одсто на основу резултата прве и друге фазе клиничких испитивања, саопштила је Федерална служба за надзор заштите права потрошача и благостања људи (Роспотребнадзор), преноси Спутњик.

- Ефикасност вакцине састоји се од њене имунолошке и превентивне ефикасности. Према резултатима 1. и 2. фазе клиничких испитивања, имунолошка ефикасност вакцине "ЕпиВакКорона" је 100 одсто - истиче се у саопштењу.

Производња антитијела на ковид 19 након вакцинације "ЕпиВакКороном" код оних који су прележали ковид може се одвијати брже, али нема разлога да се вјерује да ће антитијела бити више, додаје се у саопштењу.

Такође се наводи да присуство антитијела на вирус корона не представља контраиндикацију за вакцинацију овим препаратом, већ може ојачати постојећи имунитет.

- Постојање антитијела није препрека за имунизацију пептидном вакцином "ЕпиВакКорона", која у том случају може ојачати постојећи имунитет - истиче се у саопштењу.

У саопштењу се такође подсјећа да одлуку о вакцинацији доноси љекар, да након прележане болести човјек треба да се опорави и ојача, те је стога неопходно вакцинисати се након консултације са љекаром.