latinica  ћирилица
19/01/2021 |  12:30 ⇒ 12:32 | Аутор: РТС

Протест у Грачаници због струје

Чланови неколико десетина домаћинстава у Грачаници протестовали су због вишедневног минималног снабдијевања струјом, због чега су им свакодневни живот и активности изузетно отежани, поготово у ове зимске дане када температура пада и испод минус 10.
Грачаница (Фото: radiokim.net) -
Грачаница (Фото: radiokim.net)

Струје у 40 домаћинства у центру Грачанице 11 дана има само преко једне фазе.

- Од осмог јануара немамо редовно снабдијевање електричном енергијом, имамо болесне старије људе, дjецу, хладно је, основни кућни апарати не раде, приватни предузетници не могу да обављају своје послове - рекао је Мирослав Арсић, власник ресторана и мотела.

Обраћали су се за помоћ одговорној енергетској корпорацији у Приштини, локалној самоуправи, али им проблем није рijешен.

Арсић каже да су сметње настале када је изгорео подземни кабл дужине 15 метара од трафостанице до првих бандера, са којих струјна мрежа води до њихових домаћинстава.

Старији житељи Грачанице тврде да поред изгорелог кабла постоји још један резервни, исправан, и да његовим прикључењем на трафостаницу проблем може у кратком року да буде ријешен, али да прикључење тог кабла могу да обаве једино монтери електронергетске мреже.

Из локалне самоуправе преносе да су се електро монтери два пута одазивали на позиве, мијењали су осгураче на трафостаници, који би послије краћег времена испадали из система.

Чланови домаћинства који имају струју преко једне фазе, најавили су радикалније протесте уколико им проблем ускоро не буде ријешен.