latinica  ћирилица
19/01/2021 |  13:19 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Реализација пројекта паметног стајалишта заслуга Радојичића и његовог тима

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да реализација пројекта паметног стајалишта у Бањалуци није резултат садашње градске администрације, већ прије свега напора администрације на челу са бившим бањалучким градоначелником Игором Радојичићем.
Срђан Рајчевић - Фото: Тwitter
Срђан РајчевићФото: Тwitter

- Што се тиче јучерашње промоције пројекта паметног стајалишта, садашња Градска управа Бањалука на челу са градоначелником Драшком Станивуковићем са резултатима његове примјене има везе колико отприлике и са слијетањем човјека на Мјесец - рекао је Рајчевић Срни.

Као што видимо, додао је он, камера трпи све, па тако и незаслужено преузимање заслуга за нешто против чега се садашњи градоначелник током свог скупштинског мандата највише борио.

- Он је сматрао да било каква иницијатива која је везана за информатички пројекат је у принципу одређени криминал и да су то негативне појаве. Међутим, данас, како видимо, радо преузима заслуге које у принципу нису његове - нагласио је Рајчевић.

Рајчевић је навео да је пројекат примјене паметног стајалишта само један од десет пилот-пројеката који је реализован у оквиру "Фјучер сити челенџ" иницијативе УНДП-а, Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске и града Бањалука.

- То је била заједничка иницијатива још из 2020. године када су ова три субјекта расписала јавни позив за пријаве, односно идеје из области `смарт сити` технологија - појаснио је он.

Према његовим ријечима, било је 58 пријава, стручна комисија је изабрала десет најбољих пријава, а једна од њих је управо била промјена пркојекта паметно стајалиште.

- Ријеч је о пројекту који су заједно финансирали поменута три субјекта-УНДП са 250.000 КМ, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске са 160.000 КМ те град Бањалука са 90.000 КМ. То је буџет од 500.000 КМ и то је иницијатива, дакле, и активности које су се одвијале током 2020. године - истакао је Рајчевић.

Поред овог пројекта, додао је он, у овом тренутку су или у фази реализације или су неки од њих већ окончани и слиједи презентација резултата тих пројеката, за још девет таквих идеја.

- На примјер, имамо ту паметно управљање отпадом, имамо звучне семафоре за већу слободу кретања и безбједност у саобраћају, информациони систем за промоцију локалних заједница, паметни систем јавне расвјете...То су све неке од идеја које су се нашле у оквиру ове иницијативе УНДП-а и ресорног министарства - рекао је Рајчевић.

Рајчевић сматра да ће примјена поменутих пројеката значити пуно и за град Бањалуку и Српску.

- Управо због тога смо и покренули цијелу инцијативу, министарство са једне и УНДП са друге стране. Жељели смо да покажемо да у Српској има простора за примјену идеја из области `смарт сити` технологија - навео је он.

Конкретном употребом технологије, нагласио је он, желимо да олакшамо живот грађанима наших урбаних цјелина, односно градова и ових десет пројеката, који се тренутно спроводе у граду Бањалука су управо показатељ свих тих напора.

- Сматрамо да паметна употреба технологије, конкретно кроз све ове идеје, може знатно да допринесе побољшању квалитеа живота грађана Бањалике. Управо због тога смо и финансирали и као Влада и као Министарство све ове идеје и реализацију свих ових пројеката како би дошли до тих конкретних резултата - закључио је Рајчевић.