latinica  ћирилица
19/01/2021 |  13:21 ⇒ 13:23 | Аутор: РТС

Научници пронашли свијет за који се мислило да не постоји

Откривање планете за коју су научници вјеровали да не може да постоји могло би да доведе до промјене увријежених мишљења о томе како настају нови свјетови, прије свега како се формирају и развијају гасовити џинови, то јест планете Јупитеровог типа.
Планета Земља (Фото: Pixabay) -
Планета Земља (Фото: Pixabay)

Научници кажу да је планета, званичног назива WASP-107b, а позната и као "super-puff", много мање густине него што се раније мислило за планете Јупитеровог типа да је уопште могуће, пише Индипендент.

Отприлике је исте величине као Јупитер, али густине која је чак 10 пута мања, што је навело истраживаче да планету упореде са шећерном вуном.

Као таква, планета је посебна не само засебно посматрано, већ и због "знатних импликација" да планете Јупитеровог типа, то јест гасовити џинови, могу да настану много лакше него што се раније вјеровало.

- Ово откриће односи се на саме основе како настају и расту џиновске планете. Пружа нам се конкретан доказ да се масовно нагомилавање гасне овојнице може покренути за језгра која су далеко мање масе него што смо мислили - каже Бјорн Бенеке са Универзитета у Монтреалу.

Планета је изузетна не само по томе што је необично велика већ и због тога што има слабу површинску гравитацију, као и сјај своје звезде која је позната као WASP-107. 

То омогућава да се овај свијет и његова атмосфера проучавају детаљније него што би то иначе било могуће.

Планета 16 пута ближа својој звијезди него Земља Сунцу 

Истраживачи су објавили нове и револуционарне резултате четворогодишњег проучавања система у најновијем издању астрономског часописа Astronomical Journal.

Небеско тијело WASP-107b први пут је уочено 2017. године. Кружило је око своје звезде на удаљености од Земље око 212 светлосних година. Врло је близу те звезде, отприлике 16 пута ближе него што је Земља Сунцу.

Даља истраживања су показала да је у питању једна од планета са најмањом густином које су познате човјеку. Та крхка грађа навела је истраживаче да је назову "super-puff" или "шећерна вуна".

Планете се формирају у диску прашине и гаса који кружи око младих звијезда. Обично се сматра да гасовити џинови – планете попут нашег Јупитера и Сатурна или планете WASP-107b морају створити чврсто језгро које је најмање 10 пута масивније од Земље, тако да се накупи довољно гаса прије него што се диск распе.

Али WASP-107b нема масивно језгро, па научници нису сигурни како је уопште могла да настане. Они, међутим, имају мноштво могућих сценарија који би могли објаснити процес формирања необичне планете.

- За WASP-107b највјероватнији сценарио је да се планета формирала далеко од звијезде, гдје је гас у диску довољно хладан да се нагомилавање гаса може догодити врло брзо. Планета је касније могла да мигрира на свој тренутни положај, било интеракцијом са диском или са другим планетама у систему - објаснила је Ив Ли професорка Универзитета Мек Гил.