latinica  ћирилица
19/01/2021 |  13:52 ⇒ 13:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Присуство инаугурацији Бајдена за добробит Србије

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, који ће присуствовати сутрашњој инаугурацији новог предсједника САД Џозефа Бајдена, каже да ће и ту, али и сваку прилику у Вашингтону користити за стварање контаката са људима из политичког, економског или културног врха САД, за добробит Србије.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Ђурић је за Танјуг истакао да су приоритет Србије у Вашингтону политичко приближавање и унапређење дијалога на високом политичком нивоу, што је могуће чешћи контакт са америчким државним врхом, обостране посјете функционера, посланика, умјетника, посленика јавне ријечи, како бисмо били што је могуће ближе, боље се разумjели и избjегли неспоразуме из прошлости.

Aмбасадор Ђурић је пренио да је и званично акредитован у САД и амбасада Србије у Вашингтону сада дјелује у пуном капацитету.

- Завршена је та процедура, електронски овог пута, у складу са тренутном епидемиолошким условима у САД и са нестрпљењем чекам прилику да са супругом представним Србију на инаугурацији 46. предсједника САД, Џозефа Бајдена - рекао је Ђурић.

Додао је да је огромна част за земљу да се њен дипломатски представник међу 1.000 званица, колико је ове године, због вируса корона, укупно позвано из свих сфера живота.

Подсјетио је да је ранијих година стотине хиљада људи присуствоало инаугурацији америчких предсједника, али сада је тај догађај резервисан за званице, дипломатски кор, политички врх САД.

На питање у вези са ситуацијом у САД, пред инаугурацију новог предсједника, Ђурић је рекао да је ситуација мирна, да је Вашингтон миран и безбједан град.

- Присутан је значајан број припадника снага безбиједности. Не очекујем даље веће проблеме. Увјерен сам да огромна већина Американаца жели да се мирно и демократски изјашњава о политичким темама. Увјерен сам да су сви жељни да нови почетак у којем се Америка налази, без обзира на страначке подјеле, донесе просперитет - нагласио је Ђурић.

Амабсадор Србије је истакао да ће сваку прилику, па и предстојећу инаугурацију, искористити за контакте са људима из политичке, културне, економске врхушке САД.

- Нама је веома важно да допремо до сваког човјека, јер стабилна Србија, значи стабилан, миран и економски просперитетан Балкан. У Србији се данас дешавају добре ствари, и потребно је да добру причу о развоју српске економије прибилиживмо економским и политичким центрима моћи и одлучавања - рекао је Ђурић.

Амбасадор је указао да ће процес именовања нове администрације трајати мјесецима, а да у међувремену постоје дневни контакти са Стејт департментом, Савјетом за националну безбједност, јер је намјера да се односи граде константно.